Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Asya cephesinde Çin'deki beklentilerin üzerinde gelen ithalat rakamı ile ticaret fazlasından ticaret açığına geçiş şaşırttı. İthalat Mart ayında %14.1 artarken ihracatın %10 artış göstermesi ile birlikte Çin Mart ayında -0.88 milyar $ dış ticaret açığı açıkladı. Beklenti 15.1 milyar $ dış ticaret fazlasıydı. Fitch’in Çin’in yerel para cinsinden notunu düşürmesiyle de birlikte Çin Borsasında sabah saatlerinde satışlar hakimdi.

ABD’de bilanço sezonun açılmasıyla birlikte, Dow Jones endeksi rekor yüksek seviyeden kapanırken, S&P 500 en yüksek gün içi seviyelerine yaklaştı. En yüksek performans gösteren hisseler arasında teknoloji ve enerji hisseleri olduğu görülüyor. Türkiye saatiyle 21:00’da açıklanacak olan FED Mart ayı toplantı tutanakları, son gelen istihdam verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla, piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı olabileceği konuşuluyor. FED üyelerinin tahvil alım programına ilişkin görüşleri takip edilecek.

TL sıkışıklılığı olmaması, kısa vadeli faizleri destekliyor

Hazine dünkü ihalelerle birlikte Nisan ayı borçlanmasını tamamlarken, Merkez Bankasında haftaya PPK toplantısında faiz indirimi geleceği beklentisi ile yabancı girişleri sürüyor. Gösterge tahvilde bu nedenle %5.91 bileşik seviyesinden başladığı güne saat 11:38 itibariyle %5.82 bileşik seviyesinden devam ediyor. Dün Hazine ayrıca, uygun piyasa koşullarının yakalanmasıyla birlikte, Meksika, Ukrayna ve geçen haftaki Endonezya ihraçları sonrası içerde de dün olabilecek en uzun vadeyle 2 yıl aradan sonra 30 yıllık tahvil ihracı %4.95 faizle 1,5 milyar dolar borçlandı. Türkiye 30 yıllıkları şu an için %4.80 seviyesinde. Zamanlama, vade uzatımıyla Japonya Merkez Bankasından gelen teşvik etkisini iyi değerlendirilen bir hareket olarak öne çıkıyor.

Mayıs ayında Hazine’nin piyasaya 16,6 milyar TL itfası olacak. Yüklü itfaya rağmen mevcut konjonktürde değişiklik olmaması durumunda talep anlamında ihalelerin başarılı geçeceği öngörülüyor. Merkez Bankası fonlama miktarı ise son 3 haftanın en yüksek seviyesinde. Fonlama tarafındaki rahatlama, kısa vadeli faizleri destekleyen bir unsur olarak yer alıyor.

BIST 100’de renk yeşil

BIST 100 endeksi yeni güne 82 865 puandan başladı. Saat 11:59’da ise yatay seyrine 82 909 puandan devam ediyordu. Sigorta, Hizmet, Gıda ve Holding endeksleri dışındaki endeksler artıda. Türkiye saatiyle 21:00’da açıklanacak FED toplantı tutanaklarının takip edileceği günde, endeksin yukarı yönlü hareketi sürdürüp sürdüremeyeceğini izleyeceğiz.

TL’de değerlenme

Paritede dünkü yükselişle birlikte 1,31 seviyesi test edildi. Yeni günde sabah saatlerinde 1.3087’den işlem gören parite öğlen saatlerine doğru 1.3114’ten işlem görüyordu. TL’de ise değer kazancı sürüyor. Sabah saatlerinde 1,7850 düzeyinde olan kur, gelişen ülke kurlarının dolara karşı değer kazancı beraberinde 1,7838’e geriledi. Dünü 2,0593 seviyesinden kapatan sepet kur sabah saatlerinde 2,0613 seviyesindeydi. TL’nin diğer gelişen ülke kurlarına karşı yükselişlerde biraz geriden takip ettiği görülüyor. Bunun sebebini ise Akbank Döviz İşlemleri Yöneticisi Emir Baruh’la konuştuk. Baruh’a göre “Merkez Bankasının TL’nin değerlenmesine kayıtsız kalmayacağı yönünde, TL bu sebeple diğer EM kurlarına karşı bir adım geride kalması muhtemel gözüküyor. TL’de aşağı taraf sınırlanabilir. Euro/Dolar da 1.30’lu seviyelerin üzerine gelmemizin neden Avrupa’ya yönelik iyi beklentilerin olmamasına rağmen Dolar’a karşı olan zayıf ilgiden kaynaklanıyor. Paritede yukarıda 1.3110,1.3148 kırılması durumunda 1.32’in üzerini görebiliriz ancak piyasanın algısı Euro satışta gibi duruyor”

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net