Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu, Slovenya ve İspanya'nın ekonomik sağlıklarına yönelik "aşırı risklerin" bulunduğunu belirterek her iki hükümete de euro krizinin daha fazla yayılmaması için acil önlem almaları konusunda çağrıda bulundu.

Brüksel merkezli komisyondan yapılan açıklamaya göre Slovenya bankalarının yeni sermaye enjeksiyonlarına ihtiyaç duyabileceği belirtilirken, aşırı borçlanan şirketlerin de çift dipli resesyonun yaşandığı bir ortamda kredilerini geri ödeyebilmekte zorluk çektiğinin altı çizildi. Raporda ayrıca İspanya'nın kamu ve özel borçla "boğuştuğu" belirtildi.

Slovenya'nın zorluk yaşayan bankaları özellikle dünkü tahvil ihalesinde beklenen talebin olmaması üzerine yatırımcıları, uluslararası kuruluşlardan kurtarma paketi isteyecekleri beklentisine yönlendirdi. İspanya ise zaten bankacılık sistemine yönelik yardım almakta.

Avrupa Komisyonu'nun raporunda siyasi kördüğümün ve yasal engellerin Slovenya'nın dengesizliklerini yeterli ve kapasite ilerletecek şekilde ele almasını engellediği ifade edilirken, bunun da özellikle Avrupa'da borç konusunda yüksek stresin yaşandığı bir dönemde ülke ekonomisini daha da hassas yaptığı belirtildi.

Her iki ülkeye de reform yapmaları için 29 Mayıs'a kadar süre veren Avrupa Komisyonu, aksi takdirde krize yol açan rekabetsizlik ortamı ve fazla esnek bankacılık sistemiyle mücadele için tasarlanmış "makroekonomik dengesizlik prosedürü" ile cezalandırılacak ilk ülkeler olacağı uyarısını yaptı.