Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Volatilitenin, önümüzdeki hafta açıklanacak olan gayrisafi yurtiçi hasıla rakamlarının öncesinde gerilemesi üzerine Çin hisselerinin çoğu düşüş kaydetti. Ekonomik büyümeye bağımlılığı yüksek olan tüketici şirketleri değer kaybederken, temel tüketim hisseleri primlendi.

Çin'in en büyük klima ve otomobil üreticisileri Gree Electric Appliances Inc. ve SAIC Motor Corp., tüketim isteğine bağlı şirketler arasındaki düşüşe öncülük etti. Domut eti şirketi Henan Shuanghui Investment & Development Co., yaban domuzu fiyatlarındaki düşüşün maliyeti azaltacağı spekülasyonu üzerine yüzde 3.8 oranında ralli yaptı.

Değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kaybettiği Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 2,220.02 puana yükseldi. Endeks bu hafta yüzde 0.2 geriledi. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.1'in altında kazançla 2,478.67 puana çıktı. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 düştü. Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.1 aşağıda kapandı.

Hisselerin önümüzdeki hafta açıklanacak GSYH verisinin öncesinde dalgalandığını belirten Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, yatırımcıların son haberleri fiyatladığını, bu nedenle de piyasası heyecanlandıracak bir şeyin olmadığını ve volatilitenin de düşük bir noktada olduğunu söyledi. Zhang, herkesin kenarda kalarak, sürpriz bir veri ya da yeni bir reform beklediğine dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde emlak fiyatlarının soğutulmasına yönelik adımların ekonomik büyümeyi aşağı çekeceğine dair endişelerin etkisiyle 6 Şubat'taki zirvesinin yüzde 8.8 altında seyrediyor. Endeks bugün 10 günlük volatilitenin 25.1 puandan 2008'deki küresel krizden bu yana en düşüğünü kaydetti.