Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD'de perakende satışların Mart ayında beklenmedik bir şekilde düşmesi ve Güney Kıbrıs'ın kurtarma fonunu artırma çabasında olduğu yolundaki haber ile birlikte değer kaybetti ve gösterge endeks, bu hareket ile birlikte, dört gün süren yükselişini tersine çevirerek haftalık kazancını daralttı.

Cap Gemini SA, Hintli muadili Infosys Ltd.'nin yıllık satış tahmininin beklenenin altında kalmasının ardından, son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Croda International Plc, UBS AG'nin hisse tavsiyesini düşürmesinin ardından yüzde 3.5 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek, Londra saati ile 13:32'de, 292.79 puana indi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, Çin'de ithalatın beklenenden fazla artması ve ABD'de işsizlik başvurularının düşmesinin etkisi ile, bu hafta halen yüzde 2 yukarıda.

Opsiyon fiyatları ile ölçülen Euro Bölgesi hisse senetleri volatilitesi, VStoxx Endeksi'nin yüzde 5.6 yükselmesi ile birlikte bu hafta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

ABD'de perakende satışlar Mart ayında son dokuz ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Haziran ayından bu yana en hızlısı olan yüzde 0.4'lük düşüş, Şubat ayındaki yüzde 1'lik yükselişin ardından geldi. Bloomberg News'un anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin değişiklik göstermemesi bekleniyordu.

Bugün açıklanacak diğer bir verinin, dünyanın en büyük ekonomisinde Tüketici Güveninin bu ay düştüğünü gösterebilir. Bloomberg'in anketine göre, Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni Endeksi'nin, Mart ayındaki sevieysi olan 78.6'dan Nisan ayında 78.5'e gerilemesi bekleniyor.

Ulusal hisse senedi gösterge endeksleri, 18 batı Avrupa piyasasının tümünde düştü. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 düşerken, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 1.1 ve Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.5 geriledi.

(16:20'de güncellendi)