Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Güney Kıbrıs liderinin daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğunu söylemesi ile birlikte, Euro Bölgesi yetkililerinin 10 milyar euroluk (13 milyar dolar) Güney Kıbrıs'ı kurtarma paketini onaylamaları için "herşeyin yerli yerinde olduğunu" kaydetti.

Dijsselbloem, Güney Kıbrıs'ın Brüksel'de geçen ay anlamaya avrılan tutara ek olarak, 6 milyar euroya daha ihtiyaç duyduğu yolundaki haberlere ilişkin soruları ise yanıtlamadı. Hollandalı Bakan, programın büyüklüğünün değişmeyeceğini ve Güney Kıbrıs'ın, en büyük iki bankasını yeniden yapılandırmasının ardından, diğer fonlama açıklarını kapatabileceğini söyledi.

Dijsselbloem, Dublin'de bugün Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Program, anlaşmaya varıldığı üzere, 10 milyar euro olacak ve programın tüm diğer elementleri ya bankalardan ya da özelleştirmeden ve diğer elementlerden finanse edilecek dedi ve "Sürpriz yok" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiades, bugün Kıbrıs'ta yaptığı açıklamada, AB Başkanı Herman Van Rompuy'a, ülkesinin ihtiyaçları doğrultusunda, AB otoritelerinden "daha fazla yardım" isteğinde bulunmak için mektup yazacağını kaydetti. Bir hükümet yetkilisi, bunun, Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketini 10 milyar euronun üzerinde bir büyüklüpğe çıkarmak istediği anlamına geldiğini söyledi.

Güney Kıbrıs, bankaların ve ülkelerin finansmanını zor hale getirerek karşılıklı yıkıcı bir spirale dönüşen Avrupa borç krizinden dolayı yardım isteyen beşinci Euro Bölgesi üyesi oldu. Güney Kıbrıs'ı kurtarma görüşmeleri, Kıbrıslı parlamenterlerin banka mevduatylarına vergiyi de içeren planı reddetmesinin ardından piyasalarda sarsıntı yaratmıştı.