Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Mart ayında, istihdamın yavaşlaması ile birlikte, beklenmedik bir düşüş gösterdi. Bu durum, ABD'de hanehalkının ilk çeyreği gevşek tonda tamamladığını işaret ediyor.

Perakende satışlar, Şubat ayında yüzde 1 yükseldikten sonra, Mart ayında yüzde 0.4 düştü ve Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların değişiklik göstermemesi bekleniyordu. Mağaza zincirleri ve elektronik perakendecileri, en zayıf performansı gösteren gruplar oldu.

Bu veri, tüketici harcamalarının yılın ilk çeyreğinde son iki yılın en hızlı artışını göstereceği tahmininde bulunan ekonomistleri, büyüme tahminlerini düşürmeye yöneltebilir. Yavaşlmanın geçici olduğunun kanıtlanması için, federal bütçe kısıntılarının dünyanın en büyük ekonomisine kısıtlama getirdiği bir ortamda, işe almalarda yukarı yönde kıpırdama ve ücretlerde daha büyük oranda artışlar gerektirecek.

San Francisco'da Bank of the West başekonomisti Scott Anderson, veri açıklanamdan önce yaptığı değerlendirmede, "Tüketiciler halen bir şekilde sarsıntılı bir zeminde," dedi ve "Yılın başlarındaki aktivitenin sürdürülebilir olması için daha fazla işarete ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.