Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yeni konut başlangıçları multi-aile projelerinin 7 yıldan uzun bir sürenin zirvesine tırmanmasıyla beraber Mart ayında beklenenden daha yüksek bir sıçrama gerçekleştirdi.

Konut başlangıçları Şubat ayının revize edilmiş rakamı olan 968,000'in ardından yüzde 7 tırmandı ve yıllık 1.04 milyonluk seviyeyle Haziran 2008'den bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirmiş oldu. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 80 ekonomistin tahmin medyanı 930,000 olarak gerçekleşti. Gelecekteki inşaat aktivitesinin bir sinyali olarak görülen inşaat izinleri ise düşüş yaşadı.

Konut inşaatçıları kiralık bölümlere olan talebi karşılayabilmek için ellerini çabuk tutmaya çalışırken, ekonomik toparlanmaya yardımcı olacak konut inşaatı sıçramasını da hızlandırıyorlar. Çekirdek aile ünitelerine yönelik inşaat çalışmalar azalırken, sektörün bir kısmında biraz da olsa duraksama yaşandığı sinyallerine yenisini ekledi.

New York'ta bulunan Societe Generale şef ABD ekonomisti Aneta Markowska, "Konut satın alanlar veya kiralayanlar tarafından talebin tırmanması çok önemli değil çünkü sonuçta insanlar başını bir çatının altına koyabiliyor. Hem aktivite hem de fiyatlar bakımından konut sektöründe gelişme için hâlâ büyük bir alan var. Bu ABD ekonomisi için kritik" yorumunu yaptı.

ABD'de yaşam pahalılığı Mart ayında son 4 ayın ilk düşüşünü yaşarken, ucuz yakıt ve elbise fiyatları enflasyonu kontrol altında tutmaya yardımcı oldu.