Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel büyüme tahminlerini kesti ve Avrupalı yasa yapıcılara daralmanın ikinci yılına girerken "agresif" para politikası kullanmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Washington merkezli kuruluş Ocak ayında küresel büyüme tahminini yüzde 3.5 olarak açıklarken bu oranı yüzde 3.3'e çekti. 2012 yılı küresel büyümesi yüzde 3.2 olarak gerçekleşmişti. Böylelikle IMF küresel büyüme tahminini bu yıl üst üste 4. kez kesmiş oldu. Kuruluş aynı zamanda Ocak ayında Euro Bölgesi'nde yüzde 0.2 daralma olacağı öngörüsünü yüzde 0.3'e yükseltirken, Fransa'nın İspanya ve İtalya'ya daralmada eşlik edeceği açıklandı.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, "Asıl zorluk hâlâ temel olarak Avrupa'da. Özel talebi güçlendirmek için Avrupa elinden gelen her şeyi yapmalı. Bu agresif para politikası anlamına geliyor ve o da finansal sistemin güçlendirilmesi anlamına geliyor. Sistem hâlâ çok iyi bir durumda değil" açıklamalarını yaptı.

IMF "3 hızlı" bir küresel toparlanma açıklarken bunun öncülüğünü Çin başta olmak üzere gelişen piyasaların yapacağını, ABD'nin buna destek olacağını ve Avrupa'nın borç krizinin ardından bu iki grubun arkasında kalacağını belirtti.

IMF gelişmekte olan ülkeler için 2013 büyüme tahminini yüzde 5.7'den yüzde 5.3'e indirdi. 

Bugün açıklanan raporda Euro Bölgesi'ndeki yüzde 50'lik resesyon şansının küresel ekonomiye yönelik en büyük tehlike olarak tanımlanırken, Japonya ve ABD'de orta vadede borç düşürme planlarının yapılamaması durumunda bunun sonuçlarının ağır olabileceği belirtildi. 

IMF ayrıca Türkiye'de cari açığın gayrısafi yurtiçi hasılaya (cari açık/GSYH) olan oranını yüzde 7.1'den yüzde 6.8'e indirdi.

Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini değiştirmeyen IMF yüzde 3.4'te bıraktı.