Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Boston'daki patlamalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında ulusal güvenlik ekibinden Oval Ofis'te brifing aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da Obama'ya eşlik ettiği brifinge, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, FBI Direktörü Robert Mueller, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, ABD Başkanı'nın iç güvenlik ve terörle mücadele konusundaki asistanı Lisa Monaco, Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken, Beyaz Saray Danışmanı Kathryn Ruemmler, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Yardımcısı Alyssa Mastromonaco, Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın stratejik ilişkilerden sorumlu yardımcısı Ben Rhodes ve ABD Başkan Yardımcısı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan katıldı.

Obama, brifing sırasında, Adalet Bakanı Holder ve FBI Direktörü Mueller'dan, FBI'ın Boston'daki eyalet ve yerel yetkililerle yakın koordinasyonu dahil, soruşturma kapsamında işbirliğiyle yürütülen çabalara dair bilgi aldı.

Brifingde İç Güvenlik Bakanı Napolitano da Obama'ya, bilgi paylaşımına ilişkin bakanlığı ile eyalet ve yerel yetkililer arasında ülke genelinde yürütülen koordinasyonla ilgili son bilgileri aktardı.

Yaralıların durumu ciddi

Bombalı saldırıda yaralananların vücutlarından çivi ve metal parçaları çıkarıldığı bildirildi.

Yetkililer, saldırının ardından 176 kişinin kentteki hastanelere kaldırıldığını, 17 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Boston Çocuk Hastanesi Travma Merkezi Müdürü David Mooney, yaralı çocukların vücudundan metal parçaları çıkardıklarını söyledi.

Mooney, bacağından yaralı 2 kız çocuğunun durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti.
Saldırının ardından 31 yaralının gönderildiği Massachusetts Hastanesi'nin yetkilileri ise 4 kişinin bacağını kesmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Öte yandan, saldırılarda kullanılan bombaların, düdüklü tencerelere koyulduğu belirtildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, saldırganların bomba yapmak için 6 litrelik düdüklü tencere kullandıklarını söyledi. Patlayıcı madde doldurulan düdüklü tencerelerin, daha sonra içlerinde metal parçaları ve çivi bulunan siyah, spor çantaların içine yerleştirildikleri belirlendi.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Temmuz 2010'da yayımlanan bir rapora göre, bu tür bombalar, genellikle Afganistan, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da kullanılıyor. Mayıs 200'da New York'taki Times Meydanı'na bırakılan 3 patlayıcıdan biri de düdüklü tencereye koyulmuştu.

Times Meydanı'ndaki saldırı girişimini üstlenen Taliban, Boston'daki saldırıyla hiçbir bağlantısının olmadığını ileri sürdü.

Boston'da Yurtseverler Günü kutlamaları çerçevesinde yaklaşık 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, biri 8 yaşında 3 kişinin ölümüne, 176 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Obama Boston'a gidiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Boston'daki patlamalar nedeniyle yarın bu kente gidecek.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, yarın Boston'a giderek, saldırıda hayatını kaybedenler ve yaralananlar için düzenlenen dinler arası anma törenine katılacak. Obama, burada konuşma da yapacak.

Obama'nın, 19 Nisan Cuma günü Kansas Üniversitesi'ni ziyaret programının iptal edildiği de bildirildi.