Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Coca-Cola Co.'dan Johnson&Johnson'a Amerikalı büyük şirketlerinin sevindiren kazanç rakamları ve beklentinin üzerinde gelen konut başlangıçlarının etkisiyle New York Borsası ralli yaptı. Standard&Poor's 500 Endeksi Kasım'dan bu yana kaydettiği en sert düşüşten toparlandı.

Ham madde ve temel tüketim şirketlerinin yüzde 1.7'in üzerindeki kazançları sayesinde S&P 500 Endeksi'nde yer alan 10 sektör grubunun tamamı yükseldi. Coca-Cola, Latin Amerika'daki satış hacminin artması üzerine yüzde 5.7 sıçradı. Johnson & Johnson, yeni ilaçlar ve Synthes Inc.'in alımlarının satışları desteklemesiyle yüzde 2.1 değerlendi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 kazançla 1,574.50 puana çıkarak 2 Ocak'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Endeks önceki gün Çin ekonomisinin beklentinin altında büyümesi ve altındaki düşüşün emtia hisselerini aşağı çekmesinin ardından yüzde 2.3 düşerek 7 Kasım'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Dow Jones Endeksi yüzde 1.1 kazançla 14,756.78 puana yükseldi. Amerikan borsalarında 6.4 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamaya paralel seyretti.

Konuttaki ilerlemenin ekonomideki pozitif noktalardan olduğunu belirten Russell Investments'in Kuzey Amerika baş stratejisti Stephen Wood, bunun volatilitedeki duraklamaları dengelediğini söyledi. Wood, Amerikan ekonomisinin resesyona girmediğini, şirket kârlılığının da olumlu seyretmeye devam ettiğini ifade etti.