Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin değer kaybederek ihracatçıların görünümünü desteklemesi ve ABD'de konut başlangıçlarının beklentinin üzerinde gelmesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi son 3 ayın en uzun süreli kayıp döneminden geri sıçradı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi  Toyota Motor Corp. yüzde 1.3 tırmandı. Toshiba Corp., sektör lideri Intel Corp.'un satışlarının beklentinin üzerinde gelmesinin ardından teknoloji hisselerindeki kazançlara öncülük etti. Akıllı telefon parçaları üreten Taiyo Yuden Co., Goldman Sachs Group Inc.'in hisse tavsiyesi sonrasında yüzde 7.2 yükseldi. Dünyanın en büyük endoskop üreticisi Olympus Corp., Sony Corp. ile tıbbi bir ortaklık şirketi kurmasının ardından yüzde 2.6 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 kazançla 13,354.24 puana çıkarak, 4 gündür ilk kez yükseldi. Topix Endeksi ise yüzde 1.1 artışla 1,131.73 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti.

ABD'de konut başlangıçlarının iyi bir gelişme olduğunu ve ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, Japonya Merkez Bankası'nın cesur parasal genişleme hamlesinden ötürü yenin düşü trendinde devam edeceğini, bunun da ihracatçılarda iyimserliğe neden olduğunu söyledi.

Topix Endeksi Kasım'dan bu yana Başbakan Shinzo Abe ve BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın deflasyonla mücadele kampanyası sayesinde yüzde 55 yükselerek, büyük endeksler arasındaki en büyük sıçramaya işaret etti. Endeks dün itibariyle tahmini kazançların 16.9 katından işlem gördü. Bu oran  Standard&Poor's 500 Endeksi için 14.2 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 12.5 katında seyrediyor.