Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Altın New York'ta, Güney Kıbrıs hükümetinin altın rezervlerinin bir kısmını satma niyetinde olduğunu açıklaması ve dolardaki yükselişn etkisi ile, son dört günde üçüncü kez aşağı yönde hareket etti.

Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Haris Georgiades, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, altın satışı kararının merkez bankası tarafından onaylanmasının gerektiğini söyledi. Rum Bakan, detayların temel olarak bankanın kurulu tarafından formüle edileceğini sözlerine ekledi. Dünya Altın Konseyi'ne göre, Güney Kıbrıs Merkez Bankası, 13.9 ton olan altın stokunu yönetiyor.

Bu yıl yüzde 17 değer kaybeden altın vadeli kontratları, ekonomik toparlanmanın "servet tutma" talebini azaltacağı beklentisini artırmasının ardından dün ons başına 1,321.50 dolar ile son iki yılın en düşük seviyesine indi. Metal 14-15 Nisan'daki iki günlük sürede yüzde 13 düşerek, Ocak 1980'den bu yana en keskin kaybını yaşadı. Fiyatlardaki düşüş, Goldman Sachs Group Inc.'nin dünkü raporuna göre, Güney Kıbrıs'ın rezervlerinden altın satmaya zorlanacağı ve diğer Avrupa merkez bankalarının da bunu takip etmek durumunda kalabileceği endişesinden de destek aldı.

Precious Metals Insights Ltd. idari direktörü Philip Klapwijk, Zürih'te, Denver Gold Group'un Avrupa Altın Forumu'nda yaptığı sunumda, "Altının boğa piyasası açık bir şekilde sona erdi, en azından orta vadeli gelecekte," dedi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşerek, yerel saat ile 08:48'de, ons başına 1,384.30 dolara geldi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 60 üzerindeydi. Spot altın Londra'da yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,384.35 dolara çıktı.

ABD dolarının altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.6 ile 4 Nisan'dan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Altın genelde dolar ile ters yönde hareket ediyor.

(17:00'de güncellendi)