Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de yeni konut inşaatlarının beklentinin üzerinde sıçraması,  Uluslararası Para Fonu'nun Japonya'nın büyüme tahminlerini yükseltmesi ve yenin zayıflamasıyla Asya Borsaları 3 gündür ilk kez artış kaydetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi  Toyota Motor Corp., yendeki zayıflamanın ihracatçıların kazanç görünümünü desteklemesi üzerine yüzde 1.3 değer kazandı. Advantest Corp., Intel Corp.'un 2. çeyrek satışlarının, analistlerin beklentilerini aşacağını tahmin etmesi sonrasında yarı iletken araç üreticilerindeki kazançları devam ettirdi. Japonya'nın en büyük finansal aracı kurumu Nomura Holdings Inc., İtalyan savcıların Banca Monte dei Paschi di Siena SpA'nın soruşturması kapsamında Nomura'nın 1.8 milyar euroluk varlığına el koyacaklarını söylemesinin ardından yüzde 1.8 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 kazançla 137.17 puana çıktı. Değer kaybeden her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kazandığı endeksteki 10 sektör grubunun 8'i kazanç sağladı. Asya Pasifik Endeksi bu yıl ABD ekonomisinin toparlandığı sinyalleri ve Japon hisselerinin Japonya Merkez Bankası'nın hamleleriyle ralli yapması sayesinde yüzde 5.5 yükseldi.


ABD'de konut başlangıçlarının iyi bir gelişme olduğunu ve ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiğini belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, Japonya Merkez Bankası'nın cesur parasal genişleme hamlesinden ötürü yenin düşü trendinde devam edeceğini, bunun da ihracatçılarda iyimserliğe neden olduğunu söyledi.

IMF, Japonya Merkez Bankası'nın rekor parasal genişleme hamlesi ve mali teşvik planlarını ülkenin büyüme tahminlerine yansıtarak, bu yıla ait büyüme tahminini yüzde 1.2'den yüzde 1.6'ya ve 2014'e ait büyüme tahminini ise yüzde 0.7'den yüzde 1.4'e çıkardı. IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, BOJ'un hamlesinin uygun  olduğunu belirterek, yendeki etkisinin "mantıklı bir sonuç" olduğunu savundu.