Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, düşen emtia fiyatlarının Rusya ve Polonyo hisse senetlerini aşağı çekmesinin ardından, erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek değer kaybetti.

KGHM Polska Miedz SA, bakırdaki düşüşle birlikte, Varşova'daki işlemlerde, yüzde 6 düşerek, gösterge endeks WIG20'nin son yedi ayın en düşük seviyesine inmesine katkı sağladı. Rusya'nın en büyük doğalgaz üreticisi ve ham petrol üreticisi OAO Gazprom Neft'in ana şirketi OAO Gazprom, Moskova'daki işlemlerde, Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve Micex Endeksi'ni 25 Haziran'dan bu yana en düşük kapanışına yöneltti. Çinli bankalar, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi'ndeki yüzde 1.2'lik düşüşe öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 12:39'da 1,006.41 puana geriledi. Gelişen piyasa hisselerinin gösterge endeksi, erken saatlerde yüzde 0.4 yükselmişti. Bakır, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) dün Çin'in büyüme tahminini düşürmesinin ardından, sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük ederken, petrol son dört ayın en düşük seviyesi yakınlarında kaldı. Güney Afrika para birimi rand dolar karşısında, Mart ayı enflasyonunun beklentilerin altında kalmasının ardından, yüzde 0.5 zayıfladı ve Güney Afrika tahvilleri değer kazandı.

Londra'da BNP Paribas SA gelişen piyasalar strateji müdürü Martial Godet, "Rusya emtia fiyatlarından dolayı aşağıda, orta ve doğu Avrupa ise zayıf Avrupa'dan dolayı," dedi ve "Yalnızca, Hindistan, ASEAN, Türkiye gibi düşük emtia pozisyonu ve güçlü iç piyasa hikayeleri olan ülkeler biraz ayrışmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

(15:55'te güncellendi)