Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıbrıs Rum Hükümeti'nin önümüzdeki aylarda altın rezervlerinin bir kısmını satmayı planladığını söyleyen Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Harris Geoergiades, bu kararın ülkenin merkez bankasının onayını gerektirdiğini belirtti.

Lefkoşe'de Bloomberg'e röportaj veren Georgiades, tam detayların merkez bankası yönetim kurulunun çalışmaları sonrasında belli olacağının altını çizerek, bunun büyük bir karar olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs Başkanı Nicos Anastasiades Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun 10 milyar euroluk kurtarma paketi yardımını almaya çalışıyor. Anastasiades'in 10 milyar euroluk yardımı alabilmesi için 100,000 euronun üzerindeki mevduat sahiplerine vergi uygulanması ve altın ve varlık satışı yapması gibi şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Avrupa Komisyonu 9 Nisan tarihli borç değerlendirmesinde Güney Kıbrıs'ın altın rezervlerinden 400 milyon euroluk satış yapmasının gerektiğini söyledi. Avrupa Komisyonu'nun açıklamaları, altın vadelilerine son 5 ayın en sert düşüşünü kaydettirdi. Güney Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı açıklamaya, bankanın satış yapmayı düşünmediği şeklinde yanıt verdi.

Güney Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı Panicos Demetriades geçtiğimiz hafta hükümetin, kendi onayı olmadan altın satma hakkının olmadığını söyleyerek, yönetimin plana kendisini dahil etmediğinin sinyalini verdi.

Dünya Altın Konseyi'ne göre Güney Kıbrıs Merkez Bankası, ülkenin 13.9 metrik tonluk altın stoğunu idare ediyor.