Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın üzerine çalışması bulunan ve Duke Üniversitesi Profesörü Campbell R. Harvey, enflayson hızı göz önünde bulundurulduğunda, değerli metalin daha fazla düşüş alanı olduğunu söyledi.

Bloomberg'in "Günün Grafiği," Harvey'nin New York'taki vadeli işlemlerde altın fiyatlarının, tüketici fiyatları endeksine oranını izleyerek nasıl bu sonuca ulaştığını gösteriyor.

Haziran vadeli altın kontratları dün ons başına 1,387.40 dolardan fiyatlanarak, Mart ayı TÜFE değerinin 5.97 katına eşit seyretti. Altının bu ay yüzde 13 değer kaybetmesine rağmen Vadeli altın kontratları/TÜFE oranı, 1975'te Comex piyasasında vadeli işlemlerin başlamasından bu yanaki ortalaması 3.35'in üzerinde seyrediyor.

ABD'deki Ulusal Ekonomi Araştırmaları Ofisi'nin araştırmacılarından da olan Harvey, insanların altındaki çok sert satışlardan bahsettiğini, ancak düşüşün aslında o kadar da kaydadeğer olmadığını savundu.

Altın-TÜFE oranının tarihi ortalamasını yakalaması için ons fiyatının 800 dolara kadar gerilemesi gerekiyor. Harvey, özellikle daha fazla yatırımcıların altın ETP fonlarındaki hisselerini satmasıyla, bunun zamanla olabileceğini öngördü.

Fiyatta büyük değişiklikler olması için talep tarafında çok fazla hareketin gerekmediğini söyleyen Harvey, bunun altın arzının göreceli olarak sabit olmasından kaynaklandığının altını çizdi.

Harvey ve Trust Co.'nun eski emtia fonu yöneticilerinden Claude Erb, Haziran'da yayınladıkları altın çalışmalarına, altın/TÜFE oranını da dahil etti.