Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in devlet denetimindeki gazetesi China Daily'nin Çin Merkez Bankası yetkililerinden birini kaynak göstererek verdiği haberine göre, Çin'in döviz kuru reformundaki bir sonraki hamlesi, yuanın işlem bandını daha fazla genişletmek olacak.

Çin Merkez Bankası (PBOC) genel direktör yardımcısı Wang Yu'dan alıntılayan gazete, Çin Merkez Bankası'nın aynı zamanda daha fazla piyasa oyuncusunun katılmasına izin vererek ve işlem maliyetlerini düşürerek de para birimindeki işlemleri serbestleştireceğini yazdı. Haberde yuan bandının ne kadaar genişleyeceği ve değişikliğin ne zaman uygulanacağı belirtilmedi.

PBOC yuanın işlem bandını geçtiğimiz yıl, bugün 6.2342 olarak belirlenen referans oranının her iki tarafında gidebilecek şekilde yüzde 1'e genişletmişti. Erken saatlerde referans oranının üst sınırı olan 6.1726 seviyesinden 19 yılın zirvesine tırmanmış olan yuan bugün Şanghay saati ile 12:20'de dolar karşısında yüzde 0.16 güçlenerek 6.1733'ten işlem gördü. Yuan Ekim'den bu yana genellikle işlem bandının tavanına yüzde 0.1 mesafeden işlem gördü ve en son Temmuz 2012'de bandın tabanını test etti.

İşlem bandında 2. yarıda genişleme beklediğini söyleyen Singapur'daki Skandinaviska Enskilda Banken AB'nin Asya strateji müdürü Sean Yokota, siyasi değişim sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu ve yeni liderlerin sermaye akışı baskısıyla başa çıkmak için yuanı serbestleştirmek istediklerini belirtti.

Çin'in 1 ay önce koltuğa geçen başbakanı Li Keqiang, Döviz reformunu derinleştirerek, ekonomiyi piyasa güçlerine daha açık hâle getireceğini söyledi. Sıcak para akışının göstergesi olan Çinli finansal kuruluşların, döviz işlemlerinden kaynaklanan yuan pozisyonları Şubat'ta 295 milyar yuana tırmandı.