Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bank of America Corp., yılın ilk üç aylık döneminde, karını hızlı artırmasına karşın, düşük gelen mortgage bankacılığı gelirlerinin etkisi ile, analistlerin tahminlerinin altında kar açıkladı.

Charlotte, North Carolina merkezli Banka ilk çeyrekte 2.62 milyar dolar kar ve 20 sent hisse başına kar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakamlar sırasıyla 653 milyon dolar ve 3 sent seviyelerindeydi. Geçen yılın ilk çeyrek karı, 4.8 milyar dolarlık vergi öncesi muhasebe giderleri dolayısıyla düşmüştü. Bloomberg News'un anketine katılan 25 analistin tahminlerinin medyanına göre, hisse başına karın 23 sent seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Banka CEO'su Brian T. Moynihan, 2010 yılında göreve geldikten bu yana, 60 milyar dolarlık varlık sattı, mortgage davalarında 40 milyar doların üzerinde anlaşma yaptı ve Banka'nın bilançosunu onardı. Moynihan, görevi devraldıktan sonra yalnızca üç çeyrek dönemde net karda artış sağlamasının ardından, şimdilerde, 8 milyar dolarlık yıllık harcamalarda düşüş ve gelirlerde artış konusuna odaklandı.

Banka'dan yapılan açıklamada, "düşük mortgage bankacılık geliri ve borçlanma menkul kıymetlerindeki net kazançların düşük olmasının, sonuçlar üzerinde baskı oluşturduğunu" kaydetti.

Bank of America, bilançosunu açıklayan dört büyük ABD bankasının sonuncusuydu. ABD'nin en büyük bankası JPMorgan Chase & Co., kredi kalitesindeki artış ile birlikte, karını yüzde 33 artırarak rekor seviyeye çıkardı. Wells Fargo & Co.'nun rekor karı, maliyet kısıntılarının desteği ile yüzde 22 arttı ve Citigroup Inc., sabit getirili menkul kıymet işlemleri ve yatırım bankacılığından gelen gelirlerin tahminlerin üzerinde çıkması ile birlikte, yüzde 30 yukarıda kar açıkladı.