Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi, Mario Draghi önderliğinde AMB yetkililerinin euroyu zayıflatacağını iddia etti.

Bloomberg ile gerçekleştirilen bir röportajda Draghi, "Euronun değer kazanmasını engelleyebilmek için bazı çözümler bulmamılar ve değer kaybettirmeyi denemeliler. Bir şeyler yapacaklardır, bence bu kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.

Smaghi'nin bu röportajı gerçekleştirdiği süreçte değer kaybeden euro, Frankfurt saatiyle 14:00'da 1.3153 dolardan 1.3124 dolara geriledi. Japonya ve ABD merkez bankaları büyümeyi canlandırabilmek için parasal genişlemeyi artırmaya karar verirken, AMB'nin genişlemeci politikada hızlanmaya gitmemesiyle beraber euro dolar karşısında geçtiğimiz 3 hafta boyunca yüzde 2.5 değer kazandı.

Smaghi, "Avrupa, Japonya ve ABD'den daha zayıf durumda o yüzden euronun da zayıf olması lazım ama günlük olarak bakarsak aslında euro güçleniyor, özellikle Japonya'da olanlardan sonra" dedi.

Japonya merkez bankası Bank of Japan 4 Nisan'da yaptığı bir duyuruda aylık varlık alımını 2 katına çıkaracağını belirterek, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabilmek için 2 yıllık bir süre tanımlamasının ardından yen diğer büyük para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybetmişti. ABD merkez bankası Fed de parasal genişleme yoluna giderken, aylık 85 milyar dolar değerinde hükümet tahvili ve mortgage destekli tahvil alımı yapıyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası tahvil faizleri çok yüksek olan ülkelerden alım yapabileceğini açıklarken, bunun karşılığında kendisinin önerdiği sıkı mali kurallara uyulması şartını koşuyor.