Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF tarafından bugün düzenlenen bir panelde konuşan Nouriel Roubini, Avrupa'daki borç krizi ve küresel toparlanma hakkında yorumlarda bulundu.

"Düşük büyüme mi yüksek borca yol açıyor yoksa yüksek borç mu düşük büyümeye yol açıyor bu hâlâ belli değil" diyen Roubini, Avrupa'da yüksek borç oranlarının "özel sektörün aşırılıklarından" kaynaklandığını ifade etti.

Kemer sıkma politikalarına da atıfta bulunan kriz kâhini, "Verimsiz olsa bile hükümet harcamalarını kestiğiniz zaman toplam talepte düşüşe yol açıyorsunuz ve doğal olarak ekonomik toparlanmayı erteliyorsunuz" uyarısında bulundu.

Borç yükünün oluştuğu durumlarda toplumdaki zenginliğin dağıtılarak herkesin toparlanmada mümkün olduğu kadar eşit bir rol oynaması gerektiğini savunan Roubini, "Fakat asıl sorun bunu kimin uygulayacağında; Merkez bankaları mı yoksa mali yetkililer mi yoksa hükümet mi?" sorusunu yöneltti.

Roubini ayrıca mali konsolidasyonun genişlemeci bir yaklaşım olduğuna dair herhangi güçlü bir kanıtın olmadığını sözlerine ekledi.