Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, tarihi yüksek seviyede seyreden işsizliğe rağmen merkez bankasının para politikasının işsizlik seviyesini düşürmek yerine fiyat istikrarı hedefine odaklanması gerektiğini dile getirdi.

New York'ta gerçekleştirdiği bir konuşmada Bullard, "Fed'in işsizliğe daha fazle önem vermesi fikri çok iyi işlemiyor. Böyle bir yaklaşım ters tepebilir" ifadelerini kullandı.

Bullard, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayında 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam kararına destek vermişti. FOMC ayrıca işsizliğin yüzde 6.5'in üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5'in altında kaldığı sürece faiz oranlarını sıfıra yakın tutmak yönünde karar almıştı. İşsizlik oranı Mart ayında yüzde 7.6 oldu.

Ekonominin son durumu hakkında bir sunum gerçekleştiren Bullard, işsizlik oranının yıllık yaklaşık yüzde 0.7 oranında düştüğünü dile getirdi. St. Louis Fed Başkanı, "Bu oranlarla ilerlendiğinde işsizlik 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 7'nin düşük seviyelerinde olacak" dedi.

Bullard bu rakamın tarihi standartlara bakıldığında yüksek olduğunu itiraf ederken, Federico Ravenna ve Carl Walsh gibi ekonomistlerin çalışmalarını göstererek Fed'in asıl amacının enflasyon olması gerektiğini belirtti.