Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın ihracatı, yendeki  zayıflamanın, denizaşırı pazarlarda ülkenin ürünlerini daha rekabetçi hâle getirmesiyle Mart'ta beklentileri aştı. Dğünyanın 3. büyük ekonomisi geçtiğimiz ay Şubat'takine kıyasla daha az dış ticaret açığı verdi.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'nın ihracatı yıllık bazda yüzde 1.1 arttı. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin medyan tahmini ihracatın Mart'ta yüzde 0.2 artacağı yönündeydi. Ülkenin dış ticaret açığı da Şubat'taki 777.5 milyar yenden 362.4 milyar yene geriledi.

Beklenenden daha iyi gelen dış ticaret rakamları, merkez bankası başkanı HAruhiko Kuroda'nın büyümeyi sıçratmak için görülmedik düzeyde parasal tekvik uyguladığı dönemde ülke ekonomisi için olumlu sinyaller verdi. Diğer yandan Japonya'nın Çin ve Avrupa Birliği'ne ihracatının azalması, dış ticaret verilerindeki kazançların bu yıl sınırlı olabileceğine işaret etti.

Yendeki zayıflığın Japonya'nın ihracatını desteklediğini söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin ekonomistlerinden Long Hanhua Wang, "Henüz Japonya'nın ihracatının tam sıçrama yapacağına ilişkin sinyalleri görmedik" dedi.

Yen geçtiğimiz 6 ayda dolar karşısında yüzde 19 değer kaybederek 97.85'ten işlem gördü. Ülkenin ithalatı ise yüzde 5.5 ile beklentinin altında arttı.

Dış ticaret açığının aylık bazda düşüş kaydetmiş olmasına rağmen, yıllık bazda 4 kat yukarıda seyrediyor. Ülke 9 aydır dış ticaret açığı veriyor ve bu seri 1980'den bu yana en uzun süreli açık dönemine işaret ediyor. Yendeki düşüş Japonya'nın enerji maliyetini yükseltiyor.