Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kongre ve regülatörlerin, büyük bankaların, vergi mükelleflerinin parasıyla kurtarılmasına sebebiyet verecek rikslerini azaltmaya çalıştığı dönemde bir çağrı da Boston Fed Başkanı'ndan geldi. Fed Boston Başkanı, finansal aracılık birimleri olan bankaların, bu birimlerin finansal kriz dönemlerinde daha büyük risk teşkil etmesinden ötürü daha fazla sermaye tutmasının gerektiğini söyledi.

New York'ta konuşan Rosengren, "Büyük aracı kurum faaliyetleri olan banka holding şirketlerinin, sorumluluklarındaki istikrar risklerini yansıtacak şekilde daha fazla sermaye tutması gerekiyor" dedi.

Senato'daki Cumhuriyetçi ve Demokratlar sermaye standartlarının artırılmasına yönelik yasalar üzerine tartışıyor. Fed yetkilileri ise en büyük bankaların bilanço tablolarındaki genişlemeyi kontrol altına almaya ve büyük şirketlerin sermaye zorunluluklarını sıkılaştırmaya çalışıyor.

Finansal aracı kurumların krizdeki büyük paylarına rağmen bu uygulamaların değiştirilmesi yolunda çok az adımın atıldığının altını çizen Rosengren, büyük aracı kurumların borçlarını ödeyebilme risklerinin yeniden değerlendirilmesinin gerektiğini savundu.

Fed, Mart 2008'de Büyük Depresyon'dan bu yana ilk kez bir şirketin satışına yardımcı olarak Bear Stearns Cos.'un JP Morgan Chase&Co.'ya satılışına destek vermişti.