Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Washington'da bu hafta yapılacak olan G-20 toplantısının açıklama taslağına göre, G-20 ekonomileri, ihracatta avantaj kazanmak için para birimlerinin zayıflatılmasının önlenmesine bağlı kalacaklarını tekrarlayacak.

Bloomberg BNA'nın haberine göre taslak, Şubat ayında Moskova'da yapılan toplantıda öne çıkartılan "piyasa tarafından belirlenen kur sistemlerine ve kurda esnekliğe daha hızlı geçiş ve rekabetçi devalüasyonlardan kaçınma" ifadelerini koruyacak.

Bugün başlayacak olan maliye bakanları ve merkez bankacıları toplantısının açıklama metninin ilk taslağı, küresel ekonomik görünümü "daha zayıf ve dengesiz" olarak niteleyerek, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin toparlanmasındaki "dengesiz"liklere dikkat çekiyor.

Kur konularındaki ifadelerin aynı bırakılacak olması, G-20 üyelerinin, 15 yıldır devam eden deflasyonu sona erdirmeye çalışan Japonya'nın doğrudan eleştirilmesinden de kaçınıldığını gösteriyor. ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew ve Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bu hafta Japonya'nın teşvik planlarına destek verdi.

G-20, Japonya Merkez Bankası'nın rekor düzeyde parasal genişleme açıklamasından bu yana yapılacak ilk büyük zirve olacak. BOJ 4 Nisan'da aylık tahvil alımlarını 7.5 trilyon yene çıkaracağını ve 2 yıl içinde parasal tabanını ikiye katlayacağını söyledi.