Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finansal aracı kurumlar ve havayolu şirketlerinin yükselişe geçmesi ve yenin erken saatlerdeki kazançlarını geri vermesi üzerine Japon Topix Endeksi kayıplarını azalttı.

Japonya'nın 2. büyük aracı kurumu Daiwa Securities Group Inc., yabancı yatırımcıların geçen hafta 2001'den bu yana en yüksek oranda Japon hissesi satın aldığını gösteren veri üzerine yüzde 3.6 değerlendi. Satışlarının yüzde 79'unu yurtdışında kaydeden Nissan Motor Co., erken saatlerde düşmesinin ardından yüzde 0.6 yükseldi. Boeing Co.'nun batarya tedarikçilerinden GS Yuasa Corp., karaya çakılan uçağın yeniden uçuşlara başlayabileceği haberi üzerine yüzde 7.6 primlendi. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp. yüzde 2 düştü.

Topix Endeksi, yenin 2 gün sürecek olan G-20 maliye bakanları ve merkez bankacıları toplantısının başlamasının öncesinde değer kaybetmesiyle erken saatlerde kaydettiği yüzde 1.2 oranındaki düşüşü telafi ederek Tokyo saati ile 13:08 itibariyle büyük bir değişiklik kaydetmedi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 13,355.03 puana indi. Japonya Merkez Bankası'nın en agresif tahvil alım planını açıklamasının ardından 5 günde yüzde 7.2 yükselen endeks geçtiğimiz hafta
Temmuz 2008'den bu yana en yüksek düzeyini kaydetti.

Yatırımcıların daha fazla kazanç beklediğini belirten Mizuho Securities Co.'nun teknik analistlerinden Yutaka Miura, yenin G-20 toplantısı öncesinde çok fazla güçlenmemiş olmasından ötürü destek bulduğunu söyledi.

Topix Endeksi Kasım'ın ortasından bu yana Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın deflasyonu sonlandırmaya yönelik hamlelerine duyulan güven sayesinde yüzde 57 sıçradı. Tahmini kazançlarının 17.1 katından fiyatlanan endeks, 14 katından işlem gören Standard&Poor's 500 Endeksi ve 12.3 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'ni geride bırakıyor.