Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Merkez Bankası da sonunda insafa geldi ve faizlerde ufak da olsa bir indirim yaptı. Ümit ederim bu indirimler devam edecek ve Türkiye ekonomisini daha canlı hale getirecek, çünkü Türkiye'nin gerçek performansını yakalamak mecburiyetindeyiz" dedi.

Çağlayan, Mersin Girişimci İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "2013 Altın Kale Ödülleri" töreninde, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı anarak başladığı konuşmasında, Türkiye'nin her geçen yıl değiştiğini söyledi.

Ekonomi mucizesi oluşturan Türkiye'nin dünya genelinde yaşanan ekonomik krizden başarıyla çıktığını ifade eden Çağlayan, dünyanın 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün ihracatı yapan Türkiye'nin ihracatının yüzde 90'ından fazlasını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı.

Ekonomik krizin Avrupa'ya çok şey kaybettirdiğini anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Avrupa ve avro bölgesi geçen yıl binde 3 ve binde 6 küçüldü. 4 yıllık krizin Avrupa'ya getirdiği en büyük ekonomik maliyet 4 milyon insanın işini kaybetmesi oldu. 2008'den bu yana Avrupa'da 4 milyon insan işini kaybederken, ülkemizde 5 milyon insan yeni istihdama kavuştu. Türkiye, tarihinin en yüksek istihdam rakamlarına ulaştı. Birçok ülkenin 2008 öncesi döneme dönmesi için nice 5 yıla ihtiyaç duyduğu ortamda Türkiye, ekonomide dünyaya meydan okuyor. Tüm dünyaya kafa tutuyor. Geçtiğimiz yıl çok mutlu olmadığım bir büyüme rakamıyla Avrupa'da Estonya'dan sonra en fazla büyüyen 2. ülke olduk. Gittiğimiz her ülkede Türkiye'nin büyümesi anlatılıyor. Türkiye adeta bu krizi fırsata çeviren bir yapı elde etti. Bunu, siyasi istikrarla yaptık. Dışa açık politikalarla ve üreticimizi, ihracatçımızı, girişimcimizi en iyi rekabet şartlarına haiz tutarak gerçekleştirdik."

Türkiye'nin kendine yetecek enerji kaynaklarının olmadığını ama dünyanın dört bir tarafında koşturan girişimcileri olduğunu anlatan Çağlayan, "Türkiye bu girişimcilerle bu ekonomik başarı hikayelerini yazıyor. Geldiğimiz nokta son derece önemli. Merkez Bankası da sonunda insafa geldi ve faizlerde ufak da olsa bir indirim yaptı. Ümit ederim bu indirimler devam edecek ve Türkiye ekonomisini daha canlı hale getirecek, çünkü Türkiye'nin gerçek performansını yakalamak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Yatırım kalitesinin gelişmesi ve ekonomide önemli performansları kaydetmesinin Türkiye'yi dünyada daha cazip hale getireceğini dile getiren Çağlayan, gelinen noktanın önemli olduğunu ama yeterli olmadığını, tüm eforlarını 2023'te Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak için kullandıklarını belirtti.

-Çözüm süreci-

Mersin'in Türkiye'deki tüm etnik kökenleri ve inanç yapısını bir arada bulunduran şehir olduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Çanakkale'de canını verenlerin Türk, Kürt, Alevi, Sünni, Yörük olduğunu görürsünüz. Dünyanın bir çok yerinden Türklerin gelip bu ülke için canlarını seve seve verdiklerini görürsünüz. Hepimiz bu ülkenin sahibiyiz. İnsanları rengine, ırkına, diline, inancına göre ayırmanın inancımızda da temeli yoktur. Bu ülkede ister Türk olsun, ister Kürt olsun, ister Yörük, Arap, Çerkez, Türkmen, Alevi veya Sünni olsun yeter ki bu ülkenin birliğinden beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, devletin ve bayrağın tekliğinden yana olsun başımızın üstende yeri var."

Türkiye'nin bu anlayışla yeni bir çözüm sürecine girdiğini anımsatan Çağlayan, "Umarız bu süreç başarıyla bitecektir. Böyle bir kararın altına imza atmak ancak cesaret ister. Korkaklarla bir yere gitmek mümkün değil. Siyaseten ne pahasına mal olursa olsun, bu çözüme kavuşma noktasında hükümetimiz bir adım dahi geri atmayacaktır. Türkiye o kardeşlik günlerini yeniden yakalayacaktır" dedi.

Çözüm sürecine olan desteğin her geçen gün büyüdüğünü aktaran Çağlayan, başlangıçta yüzde 52 olan vatandaşın sürece verdiği desteğin yüzde 70'lere çıktığını, herkesin terör sorununun çözümünü istediğini, doğu ve güneydoğu illerinde yatırımların artmaya başladığını söyledi.

Doğu ve güneydoğu bölgelerinde yatırımların daha cazip hale getirileceğini ifade eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesele Türkiye'nin batısında ne varsa doğusunda, güneydoğusunda da aynı şeyi oldurmaya çalışmaktır. Ne Mersinli memnun, ne doğduğu yeri bırakıp Mersin'e gelenler memnun. İnsanları doğduğu yerde doyurmanın yolunu bulmalıyız. Bunun yolu da 6. bölgeye yapılacak yatırımlardan geçer. Buraya yatırım yapacak kişiler kendilerine yatırım yapılacak uygun ortamın olamasını bekliyorlar. Bunun için dünyanın en iddialı teşvik sistemini yaptık. Bugün girmiş olduğumuz çözüm sürecinde bu bölgeye yapılacak yatırımlar çok daha cazip hale gelecek. Bizim güneydoğuda, doğuda istihdam etmiş olduğumuz her bir vatandaşımız, muhtemel terörün elinden almış olduğumuz insanlarımız olacak. İşi, gücü olmayan insan her şeyi yapar."

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan'a "onur" ödülünün verildiği törende, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'na toplumsal fayda, iş adamı Ali Sabancı'ya büyük ödül, atlet Nevin Yanıt'a spor, Ali Özveren'e girişimcilik, Metin Okyay'a altın kale marka, Reşat Uzunoğlu'na hızlı büyüme, gazeteci Meliha Okur'a usta kalem, Numan Olcar'a kent tanıtımı, Anadolu Kültürleri Korosuna ise iyi fikir ödülü verildi.

Bu arada, Bakan Çağlayan toplantı öncesinde merkez Akdeniz ilçesinde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Zeytinlibahçe Caddesi boyunca esnafı ziyaret eden Çağlayan, bir fırında gazetecilere ve vatandaşlara simit dağıttı.

AA