Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknoloji ve metal hisseleri arasında kalan Çin Borsası, konut fiyatları verisinin ardından dalgalı seyretti. Teknoloji hisseleri, kazançların ekonomideki yavaşlamaya daha direnli olduğunu spekülasyonuyla değerlenirken, metal hisseleri de emtia fiyatlarındaki düşüşle değer kaybetti.

Apple Inc.'in tedarikçilerinden Suzhour Anjie Technology Co., kârlarında artış açıklamasının ardından teknoloji hisselerine öncülük etti. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., ekonomideki yavaşlamadan ötürü hükümetin emlakta daha fazla kısıntı yapmayacağu spekülasyonu sayesinde primlendi. Yerel hükümetlerin  beklenenden daha ılımlı tedbir ve hedefler açıklamalarıyla yeni konut fiyatları 2 şehir hariç hepsinde yükseldi. Jiangxi Copper Co., bakır fiyatlarının Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki günlük limitinin tamamı kadar düşmesinin ardından yüzde 16 değer kaybetti.

Ekonomideki yavaşlamanın büyük kısmının hisse fiyatlarına yansımış olduğunu belirten Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, hükümetin konut fiyatlarına yaklaşımının daha toleranslı ve yumuşak başlı olduğunu söyleyerek, büyük ihtimalle artık daha fazla kısıtlamanın olmayacağını öngördü.

Şanghay Bileşik Endeksi erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.8'i bulan kayıplarını geri alarak yüzde 0.1'in altında kazançla 2,194.53 puana çıktı. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 artışla 2,461.23 puana yükseldi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 primlendi.

ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.4 aşağıda kapandı. Telekomünikasyon sağlayıcıları ve sanayi şirketleri, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın şirket kazançlarını olumsuz etkileyeceği spekülasyonundan ötürü değer kaybetti. Apple'ın hisseleri, şirketin ses çipi üreticilerinden birinin stok fazlasının iPhone satışlarının beklentinin altında olabileceğine işaret etmesi üzerine yüzde 5.5 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi emlak kontrollerinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesiyle 6 Şubat'taki zirvesinden yüzde 9.9 gevşedi. Endeksteki değerlemeler dün 12 aylık tahmini kazançların 9 katına gerileyerek 13 Aralık'tan bu yana en düşüğüne işaret etti.