Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Diğer yatırımcıların kaçırdığı iki sinyali yakalayan Goldman Sachs Group Inc.'in analistlerinden Jeffrey Currie, altının geçtiğimiz haftaki 1980'lerden bu yana kaydettiği en sert düşüşü öngörmeyi başardı.

Yatırımcıların güvenli varlık arayışıyla 12 yıl üst üste tırmanan altın fiyatları, Güney Kıbrıs'taki çalkantı döneminde ralli yapamadı. ETP fonlarındaki altın varlıkları, faizlerin düşük seyrettiği dönemde sert düşüş kaydetti.

Goldman'ın küresel emtia araştırma müdürü Currie, altının 15 Nisan'dan önceki 2 seansta yüzde 13 ile son 33 yılın en sert düşüşünü kaydetmesi öncesinde 10 Nisan'da satış tavsiyesinde bulundu. Morgan Stanley ve Bank of America Corp.'un da Goldman'ı izlemesiyşe altındaki düşüş, hedge fonu yöneticisi John Paulson'un kişisel servetinin 1 milyar dolarını eritti.

Altında ciddi bir ralliye neden olan bir dizi gelişmenin olduğunu, ancak rallinin gerçekleşmediğini söyleyen Currie, ABD'den gelen olumsuz veriler ile Güney Kıbrıs'taki çalkantıların aynı zamana rastlamasına rağmen altının ralli yapmamasının kendilerini düşüşe ikna ettiğini anlattı.

EPFR Global 16 Nisan'da yatırımcıların altın fonlarından son 2 yılın en hızlı çıkışını yaptığını söyleyerek, merkez bankalarının rezervlerinden 560 milyar dolar silen düşüşü derinleştirdi. Ayı piyasası, altının 2011'de Avrupa'daki borç krizi ve hükümetlerin teşviklerin enflasyona neden olacağı endişelerine karşı korumaya geçmek isteyen yatırımcıların talepleriyle 1,923.70 dolardaki rekorunun cazibesini sonlandırdı.

Altın dün 1,382.70 dolardan kapandı. Değerli metal, enflasyon endişelerinin azalmasıyla bu yıl yüzde 17 aşağıda seyrediyor.