Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filmlerin telif hakları ve ar-ge harcamaları gibi 21. yüzyılın büyüme öğelerinin de resmi istatistik hesaplamalarına dahil edilmesinin etkisiyle Amerikan ekonomisi Temmuz'da yüzde 3 daha büyük olacak.

ABD'nin üretim tabiatındaki değişiklikleri daha iyi yansıtması amacıyla hesaplamalarında değişiklik yapmaya gitmesiyle, dünyanın en büyük ekonomisinin gayrisafi yurtiçi hasıla istatistiklerine milyarlarca dolarlık maddi olmayan aktifler eklenecek.

ABD'de ulusal Ekonomi Analizi Ofisi'ndeki yöneticilerden Brent Moulton, İngiliz Financial Times gazetesine, güncellemelerin, bilgisayar yazılımlarının 1999'da GSYH hesaplamalarına dahil edilmesinden bu yana en büyük değişiklik olduğunu belirtti.

Moulton, "Aslında ekonomik tarihi yeniden yazıyoruz" ifadeleriyle dikkat çekti.

Güncellemeler, ülkedeki eyaletlerin GSYH hesaplamalarıundan, Fed'in istikrar ve enflasyon önlemlerine kadar her kalemi etkileyecek. Değişiklikler aynı zamanda ekonomistleri de kurumsal kârlardan, ekonomik büyümeye kadar geniş bir skalaya yayılan politika tartışmalarını yeniden gözden geçirmek zorunda bırakacak.

ABD bu değişiklikler sayesinde, uluslararası GSYH hesaplamalarında ilk güncellemeleri yapan ülke olacak.