Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Giorgio Napolitano'nun ülkesindeki siyasi kilitlenmeyi çözmek çabalarına liderlik edeceği spekülasyonu ile değer kazandı. Bu hareket sonucu, 2 yıl vadeli tahvillerin faizi rekor seviyeye düştü.

İspanya tahvilleri de, 87 yaşındaki Napolitano'nun bugün yedi yıllık ikinci dönemi için yemin etmeye hazırlanması ile birlikte, değer kazandı. Napolitano, sonuçsuz kalan seçimlerden sekiz hafta sonra, yarın yeni hükümet için görüşmelere başlayabilir. Almanya tahvilleri, Euro Bölgesi'nde Nisan ayında son beş ayda ilk kez düşüş göstermesi beklenen Tüketici Güveni endeksi verisi öncesi değer kaybetti. Fransa bugün 8 milyar euroya (10.5 milyar dolar) kadar borçlanma kağıdı satmayı planlıyor.

Frankfurt'ta Commerzbank AG faiz stratejisti Rainer Guntermann, "İtalya'da cumhurbaşkanı yeniden seçildi ve bu durum, hükümet kurulması konusunda yeni oyuncular şansını getirdi," dedi ve "Bu gelişme İtalyan tahvillerini ve aynı zamanda muhtemelen İspanya tahvillerini desteklemeli. Faiz farkı daralması Almanya tahvilleri aleyhine devam edebilir" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi dokuz baz puan ya da 0.09 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 08:18'de yüzde 1.25'e geriledi. Bu kağıdın faizi erken saatlerde yüzde 1.208'i görerek, Bloomberg'in verileri derlemeye başladığı 1993 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. Kasım 2014'te vadesi dolacak yüzde 6 faizli tahvillerin fiyatı 0.13 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.30 dolar yükselerek 107.30'a çıktı.

10 yıl vadeli İtalya tahvilleri, yüzde 4.08 ile 25 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, 12 baz puan düşüşle yüzde 4.10'a geldi. Aynı vadeli İspanya tahvillerinin faizi ise yedi baz puan düşerek yüzde 4.55'e geriledi.