Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Londra Borsasının açılışında endeks artışının, "yeşilin" mesuliyetinin kendisine ait olduğunu belirterek, "Ama kırmızı yanarsa sorumlusu Fitch... Ümit ediyorum ki bize yaptıklarını size yapmazlar" dedi.

Çağlayan, Londra borsasının açılışını yaptıktan sonra, "Ümit ediyorum ki ekonominin kalbinin attığı Londra borsasında bugün yapmış olduğumuz bu etkinlik, küresel ekonomi adına önemli kazanımlar sağlar" dedi.

Londra borsanın dünyanın dördüncü, Avrupa'nın ise birinci en fazla işlem gören borsası olduğunu belirten Bakan Çağlayan, Londra borsasının geçen yıl 3,4 trilyon dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu ifade etti.

Çağlayan borsayı açarken "herşeyin yeşile gittiğini" belirterek, şöyle konuştu:

"Şu anda işler iyi gidiyor. Yeşilin mesuliyeti bana ait gördünüz. Ama kırmızı yanarsa sorumlusu Fitch... Bilhassa Fitch'in İngiltere'nin notuyla ilgili yapmış olduğu not indiriminden dolayı sorumluluk Fitch'e ait... O Fitch'in de ben sorumluluklarını çok yakından yaşamış bir ülkenin ekonomi bakanıyım. Ümit ediyorum ki bize yaptıklarını size yapmazlar. Ben işin en azından bugün iyi gideceğini ümit ediyorum."

Türkiye ekonomisinin, dünya ekonomisinde saygın ve önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Çağlayan, "Türkiye parmak ısırtacak kadar iyi bir seyir izledi" dedi.

-"Bal gibi yaparız"-

Çağlayan, Türkiye'deki olumlu ekonomik verilere değinerek, işsizlik rakamlarında Türkiye'nin AB'nin daha altında bir rakama sahip olduğunu belirtti. Krizin AB istihdamını çok olumsuz etkilediğini ve 4 milyon insanın işini kaybettiğini ifade eden Çağlayan, buna karşılık Türkiye'nin 5 milyon insanı istihdam ettiğini söyledi.

"Ümit ediyorum ki, ekonomisi son derece gelişmiş olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ekonomi bakanı olarak elimiz mutlaka uğurlu gelecektir" diyen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin gelecek 10 yılki hedeflerinden bahsetti. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde olmayı ve ihracatı üç katına çıkartmayı hedeflediklerini söyleyen Çağlayan, "Kişi başına milli gelirimizi de 25 bin dolar seviyesine çıkartmayı hedefledik. Yapar mıyız? diye sorulursa. Ben cevabını veriyorum; bal gibi yaparız" dedi.

-"Sözümüz senet olacak"-

Londra borsasının açılışını yaparken, armada "sözüm senettir" ifadesinin yer aldığına dikkati çeken Çağlayan, "Biz de devlet olarak, hükümet olarak inşallah sözümüz senet olacak ve 2023'te Londra borsasının açılışında yazan o ifadeyi biz de gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

İstanbul'u finans şehri yapmak istediklerini kaydeden Çağlayan, bunun için yapılan düzenlemelere değindi. Türkiye'nin küresel krizde ekonomik başarı hikayesi olduğunu belirten Çağlayan, bunu sadece kendisinin değil, dünyadaki herkesin söylediğini kaydetti.

İhracatçıların 241 gümrük bölgesine ihracat yaptığını belirten Çağlayan, "İhracat yapmadığımız iki ülke var. Biri Mikronezya, biri de Nauru. Asya Pasifik'te iki ülke ama karar verdik, bu sene oralara da ihracat yapacağız. Böylelikle dünyada Türk malının girmediği hiçbir nokta bırakmayacağız" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından ise Londra borsasında işlem gören şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bugün ayrıca, İngiltere'nin Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green ile görüşecek ve Türkiye ile İngiltere arasındaki "Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)" toplantısına katılacak.

AA