Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:28'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, İtalya'da cumhurbaşkanının seçilmesi ve G-20 ülkelerinin Japonya'nın teşvik politikalrına muhalefetten kaçınmasının ardından yükseldi ve gösterge endeks, son beş ayın en hızlı haftalık kaybının ardından yukarı yönde hareket etti.

Belçikalı perakende şirketi Delhaize Group SA, karının analistlerin tahminlerinin üzerinde çıkmasının ardından son 17 ayın zirvesine yükseldi. Royal Philips Electronics NV, gelir ve karının analistlerin projeksiyonlarının gerisinde kalmasının ardından düşüşünü yedinci güne taşıdı. UniCredit SpA, İtalya'nın iki yıllık tahvil faizlerinin rekor düşük seviyeye gerilemesiyle yüzde 2.7'lik tırmanış gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek günü 285.68 puandan kapattı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta, ABD ve Çin'den gelen ekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 2.5 geriledi. Endeks buna rağmen bu yıl genelinde yüzde 2.2 yükseldi.

Kopenhag'da PFA Pension A/S kıdemli styratejisti Witold Bahrke, "İtalya'da en kötü durum senaryosunun ortadan kalkması ile birlikte, bir miktar rahatlama oldu. ANcak siyasi istikrar halen bir hayal," dedi ve "Piyasalarda dikkatler bu hafta hızlı bir şekilde açıklanacak verilere çevrilmeli. Bu hafta satınalma yöneticileri endeksleri ve Ifo endeksi açıklanacak. Bu veriler Avrupa Merkez Bankası'nı para politikasını daha da gevşetmeye yöneltebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ulusal endekslere bakıldığında, 18 batı Avrupa piyasasından 11 tanesi yükseldi. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 yükselirken, İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 1.7'lik ralli yaptı. Stoxx 600'de işlem hacmi ise 30 günlük ortalamanın yüzde 8.8 altında gerçekleşti.
(19:28'de güncellendi)