Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikalı danışmanlık şirketi AlixPartners'ın çalışmasına göre Amerikalı şirketlerin Çin'deki imalatının maliyeti 2015 itibariyle, ABD'de üretmeleri ile aynı seviyede olacak.

Alix'in yönetici direktörü Steve Maurer, Çİn'in imalat maliyeti avantajının son birkaç yılda ciddi boyutta aşındığını söyledi.

Maurer durumu "2005'e geri giderseniz, Çin'deki son teslim alma maliyeti, ABD'dekinin yüzde 25-30 altındaydı. Analizimize göre, an itibariyle bu açığın üçte ikisi kapandı" sözleriyle ifade etti.

Çin'deki imalat maliyetlerinin artışındaki en büyük faktörler ücretlerdeki yükseliş, yuanın değerlenmesi ve Çin'den diğer ülkelere giden ürünlerin taşıma maliyetlerindeki artış şeklinde öne çıkıyor.

Caterpillar gibi temel sanayi şirketlerine parça tedarik eden Prince Industries'in  10 yıl önce Şanghay'da bir fabrika açmasından bu yana yuan yüzde 25 değerlendi, ücretler ise yıllık bazda yüzde 12 yükseldi.

Öte yandan Boston Consulting Group'tan Hal Sarkin, bu trendin Amerikalı imalatçıları Çin'den çıkarmayacağını ve bu şirketlerin yalnızca Çin'de tüketilecek ürünleri ürütmeye odaklanacağını öngördü.