Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere'nin vize konusunda yeni bir uygulamaya başladığını söyleyerek, "Son derece basit bilgiler içeren, bir tek kağıtla vize süreci işleyecek. Bu uygulama her iki ülkeden de 500 şirketle başlayacak" dedi.

Türkiye ile İngiltere arasında 4'üncüsü yapılan "Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)" toplantısı çerçevesinde Bakan Çağlayan, İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından iki bakan JETCO toplantısının ortak protokolünü imzaladı ve açıklama yaptı.

Bakan Çağlayan, Lord Green ile önemli ve verimli bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, "Bakan gelirken baharı getirdiğimizi söyledi. Biz ekonomik anlamda Avrupa'nın içinde bulunduğu bu kriz ortamında hiç kışı yaşamadık, hep ekonomik anlamda baharı ve yazı yaşadık" dedi.

İngiltere'nin AB konusunda Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür eden Çağlayan, şöyle konuştu:
"Sayın Bakanla vize, malların serbest dolaşımı, AB'nin üyelik müzakereleri yapmış olduğu ülkelere Türkiye'nin masaya davet edilmemiş olmasından dolayı duyduğumuz rahatsızlık konusunu ve bilhassa serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye ile paralel başlatmamasından dolayı AB'nin Türkiye'ye karşı iki yüzlü davranışını çok net şekilde ifade ettim."

Çağlayan, AB'nin ABD ile yapacağı serbest ticaret anlaşması müzakerelerine, Türkiye'nin de paralel bir şekilde başlaması konusunda İngiliz Bakanın desteğini ifade ettiğini belirtti.

-"Nihai talebimiz vize kolaylaştırılması değil"-

Vize konusunda yapılan bir çalışmayı Lord Green'in kendisiyle paylaştığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"İngiliz devleti vize konusunda yeni bir uygulamaya başlıyor. 'Business bridge' ismini verdikleri bir iş köprüsü sistemi oluşturuluyor ve bu sistem mayıs ayında uygulamaya geçecek. Her iki ülkeden de 500 şirketle başlayacak. Son derece basit bilgiler içeren ve bir tek kağıdın verilmesiyle beraber vize süreci işleyecek ve son derece basit bir uygulama yapılacak."

Bu uygulamadan dolayı teşekkür eden Bakan Çağlayan, "Ancak bizim nihai talebimiz vizenin kolaylaştırılması değil, aynen Türkiye'nin İngiliz iş adamlarına veya AB'nin diğer üyelerinin iş adamlarına uyguladığı gibi sınırda, hatta üç ay kalabileceği şekilde verilen vize imkanının Türk iş dünyasına, sanatçısına, gazetecisine, akademisyenine verilmesidir" diye konuştu.

Çağlayan, İngiltere'den, Schengen vizesi konusunda da destek beklediklerini belirtti.

-Nükleer enerjide işbirliği-

Üçüncü ülkelerde Türk ve İngiliz işadamlarının birlikte iş yapması konusunu da ele aldıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, bu konuda işbirliğine hazır olduklarını İngiliz Bakan'a ifade ettiğini kaydetti.

Nükleer enerji konusunun de görüşmede gündeme geldiğini dile getiren Çağlayan, "Nükleer enerjinin finansmanında, mühendislik hizmetlerinde, atık üretimi konularında İngiliz firmalarının girme taleplerini ifade ettiler. Biz de memnuniyetle bunun olabileceğini söyledik" dedi.

Çağlayan ayrıca, Lord Green'den İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ve İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığıyla ilgili destek istediklerini ifade etti.İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green de, Çağlayan'ın kendisiyle birlikte İngiltere'ye baharı getirdiğini söyleyerek, "Umarım bu güzel hava aynı zamanda giderek iyileşen ekonomik durumun bir göstergesidir" dedi.

Açıklamasında ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği "İngiltere, AB'de Türkiye'nin en güçlü dostu" sözleriyle ifade eden Lord Green, bu konudaki desteğin süreceğini belirtti. Lord Green, "Türkiye kadar bizim için stratejik önceliği olan başka bir ülke yok" dedi.

AA