Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 2. el konut satışları Mart ayında beklenmedik bir düşüş kaydederek sektörde dengesiz bir ilerleme olduğu sinyalini verdi.

2. el konut satışları bugün açıklanan verilere göre yüzde 0.6 gerileyerek yıllık 4.92 milyona indi. Bloomberg anketine katılan 75 ekonomistin tahmin medyanı ise 5 milyona doğru bir yükseliş beklentisindeydi. Fiyatlar yükselerek daha pahalı evlere talebin olduğu sinyalini verdi.

Tarihi seviyede düşük mortgage oranları, yükselen konut değerleri ve istihdamdaki artış ABD konut sektörüne destek vererek, dünyanın en büyük ekonomisinin toparlanmak için ihtiyacı olan gücü sağlamış oluyor. Ucuz konutlarda yaşanan stok düşüşü öte yandan sektörde gösterilen ilerlemenin hızını sınırlıyor olabilir.

New York merkezli 4Cast Inc. kıdemli ekonomisti David Sloan, "Konut sektörü ekonomi için pozitif kalmaya devam edecek ama önümüzdeki bir kaç ay boyunca biraz yavaşlama görebiliriz. Bu yavaşlama geçici olacaktır. Stok eksiği var ama konut sektörü tekrardan canlanacaktır" yorumunu yaptı.

Bloomberg anketine verilen tahminler 4.9 milyon ile 5.2 milyon arasında değişiklik gösterdi. bir önceki ayın rakamları ise 4.98 milyondan 4.95 milyona revize edildi.