Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Tüketici Güveni Nisan ayında beklenmedik bir şekilde artış gösterirken, bölgenin içinde bulunduğu resesyondan ikinci çeyrekte çıkabileceği sinyallerini verdi.

Avrupa Komisyonu'ndan bugün yapılan bir açıklamaya göre 17 üyeli Euro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi Mart ayında eksi 23.5 iken Nisan ayında eksi 22.3'e yükseldi. Bloomberg anketine katılan 29 ekonomistin tahmin medyanı ise eksi 24'e bir gerileme yönünde gerçekleşti.

Avrupa'da devam eden yüzde 12'lik rekor işsizlik seviyesi ve Euro Bölgesi genelinde uygulanan harcama kesintileri bölgede tüketici güvenini sarstı. Perakende satışları Şubat ayında yüzde 0.3 düştü.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi 15 Nisan'da Amsterdam'da yaptığı bir konuşmada "Euro Bölgesi ekonomik görünümündeki sorunlar hâlâ büyük ve çıkmak için tek yolumuz rekabeti artırmak" açıklamalarını yapmıştı. AMB Yönetim Kurulu üyesi Jens Weidmann ise 4 gün sonra yaptığı bir açıklamada bankanın faiz oranını yalnızca ekonomik verilerin kötüleşmesi durumunda keseceğini dile getirmişti.

Bloomberg News tarafından gerçekleştirilen ankete katılan 25 ekonomistin tahmin medyanına göre Euro Bölgesi ekonomisi 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 0.1 daralacak. Bölge ekonomisi üst üste 5 çeyrektir daralma yaşıyor. Avrupa Komisyonu ise ekonominin bu yıl yüzde 0.3 daralmasını bekliyor.