Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FED ve külçe altın bankalarından bazılarının gümüş ve altın kontratlarında yüklü açık pozisyonları yükselen piyasalarda ciddi risk oluşturduğundan altın ve gümüş fiyatının kağıt varlıklarla (vadeli/ opsiyon/Swap) kontrol edildiği yazıldı, çizildi. Geçen haftanın dramatik altın satışına dair bir söylentiyi de ben açıklamaya çalışayım.

FED kontrolünde olan altın külçe bankalarının 12 ve 15 Nisan günü 500 ton (16.000.000 ons) altın açığa (naked short) sattıkları söyleniyor. Normal olarak spot piyasada hisse senedi yada emtia açığa satmak için önce ödünç alınır yada teminat gösterilir. Yatırımcı altın fiyatında olası düşme beklentisine karşı açığa satar ve beklentisi gerçekleşirse pozisyonunu kapatır (açık kapatma yada Short covering) ve aradaki farkı kazanç olarak realize eder. Oysa, vadeli piyasalarda ödünç almadan doğrudan (naked short) açık satış yapılabilir ve bu yatırımcılar genel olarak teslimat işlemlerini gözetmezler. Yani, vadeli piyasalarda açığa satılan altın teslimata gidilmedikçe fiziki piyasada görünmez.

Şimdi 500 ton altına dönelim. 1550 dolar/ons kritik direncinde 500 ton altın fiyatı 24.800.000.000 dolar eder. Kimde bu kadar para var?. 500 ton altın bir iki seansda kağıt varlık olarak (vadeli kontrat) piyasaya boşaltılırsa ne olur? Hepimiz biliyoruz. 230 dolar/ons değer kaybı 500 ton altın için 3.680.000.000 dolar eder. Kim bu kadar para kaybetmeyi göze alabilir? Elbette, kolayca para basan merkez bankaları. Amaç, kağıt varlıkların yönlendirdiği spot piyasada endişeli, ürkek yatırımcıların spot piyasada altınlarını satması. Zira, yıllardır yükselen altın fiyatı Merkez bankalarının kolayca basabileceği dolar ve diğer kağıt para için tehdit. Kurgu bu.

Ateşan Aybars