Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yeni konut satışları Mart ayında yükselerek sektöre 2008 yılından bu yana en iyi çeyrek dönemlik periyodunu yaşatırken, konut sektöründeki toparlanmanın istikrarlı olduğuna dair işaretlere bir yenisini ekledi.

Bugün açıklanan verilere göre yeni konut satışları geçtiğimiz ay yüzde 1.5 tırmanış göstererek yıllık 417,00 seviyesine yükseldi ve Şubat ayındaki 411,00'lik seviyenin üzerine çıktı. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmin medyanı ise 416,000'i işaret etti.

İkinci el konut stoklarında yaşanan düşüş inşaat firmalarını yeni projelere yönlendirirken, sektördeki bu ilerlemenin ekonomiye daha fazla katkı yapacağı iyimserliğini artırdı. Rekor seviyede düşük mortgage oranları, yüksek konut değerleri ve yeni kurulan hanehalkındaki yükselişin sektörü 2013 yılında canlı tutacağı tahmin ediliyor.

New York'ta bulunan Jefferies LLC şef finansal ekonomisti Ward McCarthy, "Konut sektörü ekonominin en parlak bölümü olmaya devam ediyor. Stoklar az olduğu için inşaat firmalarının yeni konut yapmaya devam etmelerini bekliyoruz" dedi.

Konut satışları geçtiğimiz yılın ilk yarısında 424,000'e çıkarak 2008 yılının 3. çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bloomerg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 395,000 ve 435,000 arasında değişti.