Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yenindeki zayıflamanın, bilanço döneminin başında ihracatçıların görünümünü desteklemesi üzerine Tokyo Borsası tırmandı; Nikkei 225 Endeksi 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Çelik üreticisi JFE Holdings Inc., 4. çeyrek kazançlarının 28 katına çıktığını açıklaması sonrasında yüzde 6.4 primlendi. Kimyasal üretici Tosoh Corp., öncü net gelirinin tahminlerin iki katında olmasının ardından 2. gününde de yükseldi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 0.9 değer kazandı. Fujitsu Ltd., Goldman Sachs Group Inc.'in hisse görünümünü aşağı çekmesinin ardından Nikkei 225 Endeksi'ndeki en sert düşüşe işaret etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 kazançla 13,728.74 puana gerileyerek Haziran 2008'den bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük güniçi ortalamasının yüzde 13 üzerinde seyretti. Topix Endeksi yüzde 0.9 artışla 1,154.10 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 4 hisse değerlendi.

İhracatçıların kazançlarına yönelik beklentilerin büyük kısmının fiyatlandığını, ancak tahminlerin hâlen konservatif olduğunu belirten Sumitomo Mitsui Asset Management CO.'nun kıdemli stratejistlerinden Masaru Hamasaki, şirketlerin tahminlerini yenin 80 seviyelerinde olacağı beklentilerine dayandırmasından ötürü bu yıl için büyük değişikliklerin görülebileceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda'nın 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırma vaadinde bulunduğu Kasım ayından bu yana Topix Endeksi yüzde 58 sıçradı. Endeks tahmini kazançlarının 1.3 katından fiyatlanıyor. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.3 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.6 katında seyrediyor.