Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, dün yaklaşık bir haftanın ilk düşüşünü gösterdikten sonra, fiziki alımlardaki artışın, exchange traded fonlarından (ETF) çıkışlara ağır basmasının etkisi ile son 5 seansta 4. kez yükseldi.

Şanghay Altın Borsası'nda, gösterge nakit altın kontratlarında işlem hacmi geçen hafta 150 tonu geçerken, U.S. Mint, American Eagle altın sikkelerinin en küçüğünün tükendiğini kaydetti. Geçtiğimiz hafta yüzde 7 değer kaybeden vadeliler Eylül 2011'den bu yana en sert düşüşü yaşarken, ETF'ler ikinci kez rekor aylık düşüşe ilerlediler.

Chicago'da bulunan RJO Futures kıdemli emtia işlemcisi Jeffrey Friedman, "Altına destek nakit piyasasından geliyor. Hâlâ ayı piyasasından bir etki var ama zayıflıkların çoğunluğu silindi. Fiziki altın eline geçirenler bir süre bırakmıyor" ifadelerini kullandı.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 yükselerek, yerel saat ile 10:24'te ons başına 1,425.60 dolara geldi.

Altın vadeli kontratları, 12 yıl üst üste yükseldikten sonra 2013 yılında yüzde 15 düştü ve 16 Nisan'da ons başına 1,321.50 dolara kadar düşerek son iki yılın en düşük seviyesini gördü. SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 1,097.19 tona düştü ve son üç buçuk yılın en düşük seviyesine indi. SPDR varlıkları bu ay yüzde 10 geriledi.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen, "Fiyata duyarlı fiziki talepteki sıçrama, özellikle gelişen ülkelerede çok çarpıcı ve fiyatların yükselmesine neden oldu," dedi ve "ETF satışları daha güçlü bir toparlanmanın önündeki en önemli engel" değerlendirmesinde bulundu.

UBS AG, dünkü açıklamasında, Hindistan'a fiziki altın akışının 2008'den bu yana en yüksek seviyesine yaklaştığını kaydederken, Standard Chartered Plc, bu ülkeye altın nakliyatının geçen hafta, önceki rekorun yüzde 20 üzerinde olduğunu belitrtti. Hindistan dünyanın en büyük altın tüketicisi.

Temmuz vadeli gümüş kontratlaı yüzde 0.8 yükselerek ons başına 23.04 dolara çıktı.

(18:05'te güncellendi)