Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'dan gelecek ve düşüşe işaret etmesi beklenen şirket güveni verisinin öncesinde euro 2 haftanın en düşüğüne yalnızca yüzde 0.3 mesafede seyretti. Almanya'daki şirket güvenine ilişkin karamsar beklentiler, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indireceği spekülasyonunu tetikledi.

Yeni Zelanda doları, ülkenin merkez bankası başkanı Graeme Wheeler'ın büyümenin toparlandığını söylemesinin ardından tırmandı. Avustralya doları, enflasyonun yavaşlamasıyla 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti. Yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'ndan bu hafta gelecek açıklamaların yeni, dolar karşısında 4 yıl sonra ilk kez 100 seviyesine geriletip geriletmeyeceğini değerlendirmesiyle yen dalgalı seyir izledi.

Euronun aşağı yönlü baskılara tabî olduğunu belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Döviz ve para işlemleri müdürü Masato Yanagiya, Avrupa'dan gelen ekonomik verilerin kötü olmasından ötürü AMB'den faiz indirimi beklentisinin kademeli olarak arttığını söyledi.

Euro, dolar karşısında 1.3006'dan işlem görerek, 1.2973 seviyesinden 8 Nisan'dan bu yana en düşüğünü kaydettiği dünkü değerinden büyük değişiklik yapmadı. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında 129.28'den 129.31'e çıkı. Japon  yeni, dolar karşısında yüzde 0.1 primlenerek 99.42'den işlem gördü.

Ifo enstitüsünün Almanya'dali şirket güveni endeksinin Nisan'da 106.7 puandan 106.2 puana gerilemesi bekleniyor. Almanya'nın imalat yöneticileri PMI endeksi dün beklenmedik şekilde düşüş kaydetti. Bundesbank da bu hafta toparlanmanın gecikebileceğini söyledi.