Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği, Fed'in deniz aşırı bankaların birimlerindeki denetimlerin sıkılaştırılması önerisine karşı kampanyasını artırarak, planların maliyetleri tırmandıracağından ötürü "olası bir misillemeye" neden olabileceği uyarısında bulundu.

AB Finansal Hizmetler başkanı Michel Barnier geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Ben S. Bernanke'ye önlemlerin taslağını eleştiren 3 sayfalık bir mektup göndererek, bu tedbilerin AB bankalarının rekabetini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Barnier, geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew ile bu ay yaptığı görüşmelerin ardından böyle bir hamlede bulundu.

Bloomberg'in ele geçirdiği 18 Nisan tarihli mektupta, önlemlerin mevcut ABD politikaların radikal bir değişikliğe işaret ettiği ve büyük bankaların başarısız olmaları hâlinde olacak hasarı azaltmaları yönündeki çabalara zarar verebileceği belirtildi. Barnier, yeni standartların diğer ülkelerin de daha "korumacı" olmalarına neden olabileceğini, bunun da küresel ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Fed'in Aralık'ta açıkladığı planların taslağı, yabancı bankaların ABD'deki şubelerini yerel düzenlemelere tabî olan bir holding şirketi altında olmak zorunda bırakıyor. Bernanke bu önlemin, büyük ve birbiriyle ilişkili finansal kuruluşların ABD'nin finansal istikrarı karşısındaki tehditlerinin azaltılması yönünde önemli bir adım olduğunu savunmuştu.