Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa PMI verisi dışında hayal kırıklığı yaratan Avrupa PMI verileri, ECB’nin faiz indirimi beklentilerini artırıyor. Beklentileri karşılayamayan makro verilere rağmen Avrupa’da tahvil faizleri rekor düşük seviyelerini gördü ve Stoxx 600 % 2.4 primle son 8 ayın en yüksek sıçramasını gerçekleştirdi. Bugün açıklanacak Almanya IFO endeksinin PMI verilerini teyit edip etmeyeceği izlenecek. Avustralya cephesinde talep eksikliğinden dolayı enflasyon beklentilerin altında gerçekleşti, Yeni Zelanda doları, ABD dolarına karşı değer kazandı. Bakır, Altın ve Brent Petrol yükselişte. Sabah saatlerinden itibaren MSCI Asya Pasifik endeksi ve Asya bölgesinde hisse senetlerinde genele yayılan yükselişler yaşanıyor.

Kısa vadeli tahvillerde olumlu seyir devam ediyor

Gösterge tahvil faizi yeni güne yatay olarak % 5.51 bileşik seviyesinden başladı. Türkiye 10 yıllık tahvil faizi ise % 6.51’de. Yurt dışı gelişmelere odaklanan piyasalarda aşağı yönlü hareketin sınırlı kalması bekleniyor.

BIST 100 global piyasaları takipte yükselişte

BIST 100 yükselişle 84 748 puandan başlangıç yaptı. Bugün 2013 yılı birinci çeyrek banka bilanço sezonu Akbank ve Halkbank ile başlıyor. TEB yatırıma göre, net faiz geliri ve sermaye piyasası işlem karı bakımından net kar büyümesi en yüksek olması beklenen Akbank olurken, ücret ve komisyon gelirleri sayesinde net faaliyetlerini en çok artıran bankanın Vakıfbank olması öngörülüyor. BDDK’nın işyeri finansmanı için gayrimenkul değerinin % 50’sine kadar kredi kullandırma sınırını kaldırdığı belirtiliyor. Ticari ve Ofis GYO şirketlerinin nasıl etkileneceği izlenecek.

Parite yeniden 1.30’un altına sarktı

Bundesbank başkanı Weidmann’ın faiz indirimi söyleminden sonra aşağı hareketine devam eden parite sabah saatlerinde 1.30’un üzerindeyken yenide 1.29’lu seviyelerine geri döndü. Dolar/TL 1.80’nin üzerinde, sepet kurda ise 2.0749’dayız. Gelişen ülke kurlarının genelinde dolara karşı zayıf seyir hâkim. Güney Afrika randı ve Ruble bu hareketi tersine bir hareket söz konusu. Asya kurlarında ise Thai Bahtı dışında dolara karşı değer kazanımı sürüyor.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net