Advertisement
GÖRÜLESİ YERLER ABONE OL

Edremit Körfezi'nde yer alan Kazdağları Milli Parkı, zirvesindeki kar örtüsü, eteklerindeki ağaçlarla çimenlerde yeşilin rengarenk tonları ve sarı çiğdemleriyle ilkbaharda ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor.

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonuyla Zeytinli beldesinden geziye başlayan bir grup gazeteci, ilk olarak araçla Kazdağları Milli Parkı'ndaki Kapıkule Orman Gözetleme Kulesi'ne ulaştı.
Yüksekliği yaklaşık bin 370 metre olan gözetleme kulesinden Ayı Deresi, Zeytinli Çayı ve Vadisi'ni görüntüleme imkanı bulan gazeteciler, aynı noktadan Sarıkız Tepe'yi fotoğrafladı.

Zaman zaman yürüyen gazeteciler, endemik bitkilerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan ile inceleme yaptı.

Soykan'ın, yaklaşık 320 milyon yıllık olduğunu bildirdiği kayaçları inceleyen grup, daha sonra Türkmen Yaylası'na ulaştı.

Yaz aylarında ortalama 20 bin kişiyi ağırlayan yaylayı gezen gazeteciler, Sarıkız Tepe'yi çeşitli açıdan gören bin 700 metre yüksekliğe sahip Ballıca mevkisine geçti. Burada kar topu oynayıp alçak bulutların içinden geçen basın mensupları, "Hasan Boğuldu" mevkisini de gezme imkanı buldu.

-Bir saat arayla hem deniz hem de zirvede kartopu keyfi

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi de olan Soykan, gezi sonrası yaptığı açıklamada, hava sıcaklığının, Edremit Körfezi'nde 22 derece iken Kazdağları'nın bin 700 metre yüksekliğindeki bölümünde 9 dereceye düştüğünü bildirdi.

Denize girilen bölümle Ballıca arasında kuş uçuşu uzaklığın 18 kilometre olduğu bilgisini veren Soykan, "Aşağıda denize girilirken burada kartopu oynama imkanı bulunabiliyor. Öğle saatlerinde denize giren bir arkadaşımız, bir saat arayla yukarıda kartopu oynayabiliyor" dedi.

Gazetecilerin, zirvedeki karların üzerinin sarı renkli tozla kaplanmasının nedenini sorduğu Soykan, bu durumun araştırılması gerektiğini anlattı.

Kazdağları'nın her mevsim farklı olduğunu ifade eden Soykan, milli parkın turizmden daha fazla pay alması için çaba harcadıklarını söyledi.

-Baharda 4 mevsim sunan Kazdağları

Edremit Körfezi'nin kuzeyinde yer alan Kazdağları Milli Parkı, Balıkesir'e 92, Çanakkale'ye 123 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Şimdiye kadar 800 bitki taksonu tespit edilen Kazdağları'nda, "Kazdağı Göknarı" başta olmak üzere bölgeye özgü 32 endemik tür bulunuyor. Bunun yanında Türkiye'nin 40 endemik türü de Kazdağları'nda yetişiyor.

Birbirinden renkli bitkileri, farklı tonlardaki yeşili, zirvedeki karlar arasından kendini gösteren sarı çiğdemleriyle baharda etkileyici bir güzellik sunan Kazdağları'na çıkarken adeta bir günde 4 mevsimyaşanabiliyor.

Nisanın son haftası ile mayıs ayında, deniz kıyısında yaz mevsimini yaşayanlar, birkaç yüz metre çıktıktan sonra papatyalarla süslenmiş düzlüklerde ilkbaharı, biraz daha yüksekte sonbaharı, bin 700 metrede ise karla kaplı zeminde kışı görebiliyor.

Zirvede eriyen karların oluşturduğu yüzey suları, kendilerine çizdiği yatakta denize akarken şırıltılarıyla ruhlara dinginlik katıyor. Beyazlar üzerinde açan sarı çiğdemler, eşsiz güzellikleriyle adeta Kazdağları'nı bir kez daha görmek için gelecek yıla randevu veriyor.

Orman köylüsünün kendi bahçesi gibi gözünden bile sakınarak koruduğu Kazdağları, sanayiden uzak temiz havası, bol oksijeni, zengin türde bitkileriyle yerli ve yabancı turistleri bekliyor.