Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son yıllarda marka başvurusuyla Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye'ye yabancıların ilgisi artmaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yurt dışından Türkiye'ye yapılan başvurular sonucunda tescillenen marka sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 216,7 artarak 5 bin 114 oldu.

Sınai mülkiyet alanında son dönemde önemli atılım gerçekleştiren ülkelerin başında yer alan Türkiye'de markalarını koruma altına almak isteyen yerli ve yabancı çok sayıda kişi ve şirket, ocak-mart döneminde TPE'nin kapısını çaldı.

Enstitü, yılın ilk çeyreğinde 20 bin 742'si Türkiye'den, 5 bin 114'ü yurt dışından gerçekleştirilen başvurularla toplam 25 bin 856 markanın tescilini yaptı. Yurt dışına ilişkin tescil rakamı geçen yılın aynı döneminde bin 615'ti.

Marka tescillerinin, TPE'ye başvuran ülkelere göre dağılımına bakıldığında ise ilk sırada Almanya yer aldı. TPE, söz konusu dönemde Almanya'nın 941 markasını tescil ederken, bu ülkeyi 901 tescille ABD izledi. İsviçre'nin 449, Fransa'nın 399, İtalya'nın 355, Çin'in ise 305 marka başvurusu tescille sonuçlandı.

-"Marka değerleri, tüm aktiflerinden daha büyük"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, günümüz iş dünyasında işletmelerin sahip oldukları en önemli varlıkların başında sınai mülkiyet haklarının geldiğini söyledi.

Dünyadaki bazı şirketlerin sadece marka değerlerinin, diğer tüm aktiflerinin toplamından daha büyük bir rakama ulaştığına dikkati çeken Ergün, Samsung ve Apple gibi "dünyanın en büyük bilişim firmaları" arasında son dönemde yaşanan "patent savaşları"nın da bu alandaki rekabetin boyutlarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

Ergün, günümüzde fikri ürünlerden elde edilen lisans gelirlerinin yıllık 250 milyar dolar gibi muazzam bir seviyeye ulaştığını bildirdi.

-"Yabancıların ilgisi her geçen gün artıyor"

Ülke ekonomilerini de yakından ilgilendiren bu konuda Türkiye'nin son yıllarda önemli performans gösterdiğinin altını çizen Ergün, şunları kaydetti:
"2012 yılında Türkiye, Avrupa'da marka başvurularında birinci, tasarım başvurularında ikinci, patent başvurularında ise sekizinci sırada yer aldı. Marka başvurularında Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye'ye yabancıların ilgisi de her geçen gün artıyor. Yurt dışından Türkiye'ye yapılan başvurular sonucunda tescillenen marka sayısı 2012'nin Ocak-Mart döneminde bin 615 iken, söz konusu rakam yüzde 216 oranında artışla bu yılın aynı döneminde 5 bin 114'e çıktı."

-Hedef nitelikli marka oluşturma

Ergün, marka başvurularında nicelik olarak hedeflediği seviyelere yaklaşan Türkiye'nin, artık nitelikli markalar oluşturmaya odaklandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Dünya çapında tanınan 10 küresel marka oluşturmak da 2023 hedeflerinin arasında yer alıyor. Şu an TBMM'de ilgili komisyonun gündeminde olan Sınai Mülkiyet Hakları Kanun Tasarısı da bu hedefi gerçekleştirmek adına önemli düzenlemeler içeriyor. Tasarıyla üniversitelerin de patent sahibi olabilmesi mümkün hale geliyor. İncelemesiz patent uygulamasını kaldırılırken, faydalı model başvurularına da araştırma raporu koşulu getiriliyor. Alınan sınai mülkiyet haklarının korunması açısından da çok daha disiplinli bir süreç başlıyor. Taklit ürünlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacak, ayrıca yakalanan taklit ürünlere el konulacak. Patent, tasarım ve coğrafi işaret ihlaline 1 milyon lira para cezası verilebilecek."

AA