Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen robot, felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltıyor.
ODTÜ Teknokent şirketlerinden Bama Teknoloji'nin genel müdürü Murat Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılında KOSGEB projesi olarak başladıkları "RoboGait"i TÜBİTAK desteğiyle yaklaşık 3 yılda bitirdiklerini bildirdi.
Bu alanda çalışmaya başladıklarında, dünyada sadece İsviçreli bir firmanın üretim yaptığını anlatan Topçu, şunları kaydetti:
"RoboGait'in çalışma prensibi; hastanın ağırlığı, karşı ağırlık sistemi ile kaldırılarak yürüyüş sistemine alınıyor ve yürümenin yeniden taklit edilmesi sağlanıyor.
Biz başladığımızda dünyada sadece İsviçreli bir firma üretim yapıyordu. Bizim ardımızdan İsrailli bir firma da projesini bitirdi. Şu anda 3 üretici var. İsviçreliler 11-12 yıl Ar-Ge yaparken biz 3 yıl yapmış olduk. Bizim cihazımızın avantajları hem rakibinin yarı fiyatına olması hem de birçok fonksiyonun ekstra para ödemeden üzerinde gelmesi. Bizim cihazımızda hem pediatrik hem de yetişkin hastayı tek yürütücü ortez ile alabiliyoruz. Bu hem fiyat hem de kullanımda zaman avantajı yaratıyor."

-Robotik Rehabilitasyon

Proje danışmanı Prof. Dr. Erbil Dursun ise felç tedavilerinde beynin yeniden organize edilmesi gerektiğini belirterek, robot sayesinde organların beyine sürekli sinyal göndererek iyileşme sürecini desteklediğini bildirdi.
"Türk mühendislerimiz yabancı robotlardan çok daha büyük teknoloji ile hem de o cihazların yarı fiyatına bu robotu ürettiler" görüşünü dile getiren Dursun, şunları söyledi:
"Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden reorganize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavi; aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Robot, hastanın yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için yürüme egzersizi yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin reorganize olması sağlanıyor, hastalarda gelişme bu şekilde gerçekleşiyor. Özellikle omurilik felçleri, inme dediğimiz beyin felci başta olmak üzere MS, polinöropatiler gibi birçok hastalıkta kullanılabilecek bir cihaz."
Dünyada yapılan çalışmalarda robotik rehabilitasyonun, geleneksel fizyoterapiye göre üstünlüğü olduğunun belirlendiğini vurgulayan Dursun, "Rehabilitasyon tıbbında 'tek tedavi' diye bir seçenek yok. Önemli olan birçok tedaviyi birlikte uygulamak" dedi.
Dursun, şöyle devam etti:
"Yapılmış olan çalışmaların sonuçlarından biz şunu görüyoruz ki robotik tedaviler, diğer tüm tedavilere eklendiğinde fayda da artıyor. Bütün tedaviler birbirini destekler. Şunu diyemeyiz, 'Hastayı robota koyduk hasta iyileşti' ama robotla yapılan çalışmalar, robotsuz olarak yapılan çalışmalardan daha yukarı seviyelerde netice veriyor yani tedaviye robotun katılması, hastanın iyileşmesinde bir üstünlük sağlıyor."

-Beyin sürekli uyarılıyor

Projede görevli fizyoterapist Birol Topçu ise "Hastayı ayağa kaldırdığımızda onun kaslarından, kemiklerinden ve eklemlerinden sürekli beyine bir besleme, geribildirim oluyor. Bu da iyileşme dönemi, iyileşme geri dönüşü için hastaya büyük bir avantaj sağlanıyor" dedi.
Topçu, robot ile hastanın istediği kadar yürütülebildiğini, ayaklara ağırlık verilebildiğini ve eklem açılarının değiştirilebildiğini kaydetti.