Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünden itibaren, Ziraat Bankası'nın çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranını birer puan daha düşürdüklerinin müjdesini verdi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen haftaki grup toplantısının ardından esnaflarla coşkulu bir toplantı yaptığını anımsattı.

Halkbank'ın 2001'de zarar ettiği için kapatılması planlanan bir banka olduğunu belirten Erdoğan, kapatılması planlanan, kapısına kilit vurulmaya hazırlanan Halkbank'a şu an itibariyle 13,5 milyar dolar piyasa değeri biçildiğini kaydetti.

Erdoğan, 2001'de IMF baskısıyla Halkbank'ın 353 şubesinin kapatıldığını, şimdi ise Halkbank'ın ihtiyaç sebebiyle yılda 50 yeni şube açtığını ifade ederek, "Nereden nereye" dedi.

Erdoğan, iktidarlarından önce 11 milyar lira görev zararı olan, devlete ağır bir yük haline gelen Halkbank'ın 2003'ten beri Hazine'ye 15 milyar lira kaynak aktardığını bildirdi.

Halbank'ın, Avrupa'nın da en hızlı büyüyen bankası olduğunu ifade eden Erdoğan, "Yolsuzluklar ortadan kalkınca işte varacağınız yer burasıdır. Bu iktidar, yolsuzluk koltuklarını kesen iktidar olmuştur. Bu hortumlar artık halkımızın cebine bağlanmış ve onlar için imkan olmuştur. Esnafın, çiftçinin cebine bağlanmış, onlar için imkan olmuştur" diye konuştu.

Erdoğan, Halkbank'ın 2002 yılında esnafa sağladığı kredi miktarının da 153 milyon liradan 7,5 milyar liraya yükseldiğini belirterek, "153 milyon nere 7,5 milyar lira nere? Hala konuşuyorlar, kimden devraldık biz? DSP-MHP-ANAP. Onlardan devraldığımızda Halkbank'ın durumu buydu, şimdi durum bu" ifadelerini kullandı.

-"5 bin lira nire, 125 bin lira nire?"-

Başbakan Erdoğan, Halkbank'tan kredi kullanan esnaf sayısının 10 yıl önce 38 bin, şu anda ise 260 bin olduğunu bildirdi. Esnafın kullandığı kredinin üst limitinin de 5 bin liradan 125 bin liraya çıkarıldığını ifade eden Erdoğan, "5 bin lira nere, 125 bin lira nere?" dedi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ben bunu esnaf kardeşlerime özellikle hatırlatıyorum. Nerelerden nerelere geldik. Kaç esnafımız kredi kullanıyordu, şimdi kaç esnafımız kredi kullanıyor? Yatırım kredisi kullanma imkanını esnafımıza biz sağladık. Bunun da üst limitini 250 bin liraya çıkartık. Yeter ki müteşebbis bir ruhla Halkbank'a müracaat etsin.

Halkbank'ın esnafımıza kullandığı kredi oranı ise tam bir facia idi. Esnafımızın kullandığı kredilerin faiz oranı, o zaman yüzde 47 idi. Benim esnaf kardeşim ile yüzde 47 faiz ile Halkbank'tan kredi kullanabiliyordu. Biz bu oranı yüzde 6,5 ile yüzde 7,8 aralığına kadar düşürmüştük. Geçen hafta salı günü açıkladığımız müjdeyle bu faiz oranlarını daha da aşağıya çektik. Nereye çektik? Yüzde 4 ile yüzde 5 aralığına kadar geriledik. 1 Mayıs 2013'ten itibaren Halkbank, esnaf kredilerine bir yıla kadar olanlara yüzde 4, bir yıldan uzun olanlara da yüzde 5 faiz uygulayacak. Banka ve kefalet kooperatiflerinin kesintilerini de önemli oranda azalttık ve istihbarat primi denen, o komisyonu da bundan sonra almayacağız.

Bugün de Ziraat Bankası kredileri noktasında çiftçilere güzel bir müjdemiz var. 2002'de görevi devraldığımızda Ziraat Bankası'nın görev zararı 19 milyar liraydı. Ziraat Bankası, bırakın çiftçiye faydalı olmayı, ayakta dahi duramıyor, devletin hazinesine, yani millete 19 milyar liralık fatura ödetiyordu. Göreve geldiğimiz andan itibaren manzara değişti. 19 milyar lira görev zararı olan Ziraat Bankası, 10 yıl içinde kamuya 20 milyar lira kaynak aktardı. Dün alıyordu, şimdi veriyor, yani zarar bitti, banka kara geçti. 20 milyar lira da devlete, Hazine'ye fayda sağladı. Ziraat Bankası, 2002 yılında 28 bin çiftçiye 227 milyon kredi vermişti, 2012 yılında Ziraat Bankası - buraya lütfen dikkat edelim - 960 bin çiftçimize 19 milyar lira kaynak aktardı. Dün 28 bin çiftçi, bugün 960 bin çiftçi. Dün ödenen rakam 227 milyon lira, şimdi ise 19 milyar lira kredi olarak verildi. Kime çiftçiye.''

"Ey benim çiftçi kardeşim; sizin emeğinizi kimler sömürdü, sizin emeğinize kimler sahip çıkıyor? İşte belgelerle, rakamlarla her şey ortada. 10 yılda çiftçimize aktarılan kaynak 58 milyar lira'' diyen Erdoğan, faiz oranları konusunda da bilgi verdi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çiftçimizin Ziraat Bankası'ndan kullandığı kredinin faiz oranı, bizden önce yüzde 59'du. Halkbank'dan da fazla. O yüzde 47 ile esnafa kredi veriyordu, yüzde 59 ile de Ziraat Bankası çiftçiye veriyordu. 2004 yılında biz sübvansiyon uygulamasını başlattık. Faizleri kademe kademe düşürdük ve en son çiftçiye kullandırılan faiz oranlarını, çeşidine göre yüzde 0, yüzde 5, yüzde 9 aralığına kadar çektik. Bugünden itibaren, Ziraat Bankası'nın çiftçimize uyguladığı kredi faiz oranını birer puan daha düşürüyoruz; yani yüzde 9 olarak uygulanan kredi yüzde 8'e düşüyor, yüzde 5 olarak uygulanan kredi, yüzde 4'e düşüyor, yüzde 0 olarak uygulanan kredi faizleri de aynen devam ediyor. Çiftçilerimize, üreticilerimize, bu güzel gelişmenin de hayırlı olmasını diliyorum."

AA