Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Çin'in dış ticaret ve Almanya'nın sanayi üretimi verilerinin beklenenden güçlü çıkması ve ING Groep NV ve Deutsche Telekom AG gibi önemli şirketlerin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı ve metaller değer kazandı. ABD hisse senetleri, dün Dow Jones Endeksi'nin ilk kez 15,000 puanın üzerinde kapatmasının ardından fazla değişmedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, dün rekor seviyede kapanışın ardından yüzde 0.1 geriledi. Bakır, nikel ve altın yüzde 1.1'in üzerinde değer kazandı. Euro dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.3165 dolara çıktı. Yeni Zelanda doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybederken, Güney Kore wonu dolar karşısında yüzde 0.5 yükseldi.

Çin'de ihracat ve ithalat Nisan ayında beklenmedik bir şekilde hızlandı. ABD ve Avrupa'ya ihracatın azalması ile birlikte, bazı ekonomistler Çin verilerine yönelik kuşkularını dile getiriyorlar. Almanya'da sanayi üretimi Mart ayında yüzde 1.2 arttı. Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, Banka'nın ekonomiyi korumak için kiwi sattığını kaydederken, wondaki değer artışları, Güney Kore'de maliye bakanlığı direktörünü, hükümetin volatiliteyi artıran "gereksiz hareketi" izleyeceğini söylemeye yöneltti.

Lisle, Illinois merkezli Oakbrook Investments LLC şef yatırım yetkilisi Peter Jankovskis, "Piyasada Nisan ayında gördüğümüz sinirli havadan toparlandık ve bu noktada hoş bir taban oluşturduk," dedi ve "Kar sezonunun içindeyiz ve ekonomik verilerin piyasanın yukarıda tutunup tutunmayacağını belirleyecek bir safhaya geliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

(16:50'de güncellendi)