Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc., CEO Stuart Gulliver'in kârlılığı tekrardan canlandırmak amacıyla yaklaşık 14,000 kişiyi işten çıkararak 3 milyar dolarlık maliyet indirimi hedefliyor.

Gulliver, yatırımcılara Londra merkezli bankanın stratejilerini açıkladığı bir toplantıda gazetecilere bankasının önümüzdeki 3 yıl içerisinde çalışan sayısını 240,000'e indirmeyi planladığını açıkladı. HSBC daha önce çalışan sayısını 254,000'e indirmeyi planladığını açıklamıştı.

Şirket CEO'su Avrupa'daki borç krizinin ardından olumsuz yönde etkilenen kârlılığı artırmak amacıyla maliyet kesintisine giderken, bankanın varlıklarını satarak daha hızlı büyüyen piyasalara yöneliyor. Kendi öncül hedefinin de üzerine çıkarak şu ana kadar 4 milyar dolar maliyet kesintisi gerçekleştirirken, göreve başladığı 2011 yılından bu yana 46,000 işçinin görevine son verdi.

Olivetree Securities Ltd. analisti Simon Maughan, "Performansı devam ettirebilmek adına maliyet kesintileri görüyoruz ve bu da çok iyi bir işaret değil. HSBC'nin bize burada gösterdiği, önümüzdeki birkaç yıl boyunca bankacılık sektöründe çok düşük bir büyümenin görüleceği" yorumunu yaptı.

HSBC hisseleri bugün çok değişiklik göstermeyerek Londra saatiyle 10:42'de 746.9 pensten işlem gördü. HSBC bu yıl Londra işlemlerinde şu ana kadar yüzde 15 değer kazandı.