Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Mayıs ayında, yükselen hisse senedi fiyatları ve düşen benzin fiyatlarının Amerikan tüketicilerinin ekonomiye ilişkin görünümünü iyileştirmesi ile birlikte, son altı yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi Mayıs ayında 83.7'ye çıkarak Temmuz 2007'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Önceki ay bu veri 76.4 seviyesindeydi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tüketici güveninin 77.9 seviyesinde egrçekleşmesi bekleniyordu. Ankete katılan ekonomistlerin tahminleri 74 ile 82.5 arasında gerçekleşti. Endeks, Haziran 2009'da sona eren resesyon döneminde ortalama 64.2 seviyesindeydi ve resesyon öncesi beş yıllık dönemde ise ortalama 89 seviyesinde seyretti.

Amerikalılar, yüksek vergiler ve federa bütçe kısıntılarının olumsuz etkislerini dengeleyen benzin fiyatlarındaki ucuzlamadan, hisse senetlerinin değer kazanmasından ve konut fiyatlarındaki toparlanmadan memnun. Aynı zamanda, Wal-Mart Stores Inc., Kohl’s Corp. ve OfficeMax Inc. gibi perakendeciler, müşterilerinin temkinli kalmaya devam ettiğini rapor ediyor.

Boulder, Colorado'da Action Economics baş ekonomisti Mike Englund, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Vergi artırımlarına ve bütçe kısıntılarına karşı inatçı bir şekilde direnen bir tüketiciye sahibiz," dedi ve "İyimser değil, ancak dirençli bir tüketici" şeklinde görüş bildirdi.